Alejo Carpentier: Varování

9. prosinec 2019

Latinskoamerický svět je úchvatně překvapivý, zvláště z pohledu cizince. Přesvědčí vás o tom povídka kubánského spisovatele v podání Rudolfa Pellara. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Kubánský spisovatel Alejo Carpentier, syn francouzského architekta a ruské učitelky jazyků, kteří se seznámili ve Švýcarsku a na Kubě žili od roku 1902, se narodil v Havaně 26. 12. 1904. Dětství a mládí prožil na Kubě, později cestoval s matkou po Evropě a navštívil s ní i Prahu. V Havaně studoval architekturu a hudbu, ale pro politickou činnost proti diktátoru Machadovi byl pronásledován, až se mu za přispění básníka R. Desnose podařilo 1928 odplout do Francie. Zde se pak v Paříži přátelsky stýkal především se surrealisty, pokračoval ve studiu hudby a pracoval mj. v rozhlase.

Za druhé světové války se po dlouhém putování vrátil na Kubu, ale roku 1945 za dalšího diktátora Batisty opět ostrov opustil a usadil ve Venezuele. Na Kubu se vrátil až po vítězství Castrovy revoluce, vstoupil do komunistické strany a zastával významné kulturně-politické funkce. Nakonec byl jmenován kulturním radou v Paříži, kde zůstal až do své smrti 24. 4. 1980.

Alejo Carpentier

Carpentier umělecky dozrával pod silným vlivem surrealismu, na skutečnou spisovatelskou dráhu se vydal až ve svých 45 letech, kdy vydal krátký román Království z tohoto světa (1949, česky 1960). V předmluvě poprvé použil termín, který se začal překládat jako „magický realismus“, termín, jímž označoval úchvatně překvapivou skutečnost latinskoamerického světa, zvláště z pohledu cizince, Evropana, jímž sám částečně vlastně byl.

Carpentierovy romány jako Ztracené kroky (1953), Výbuch v katedrále (1962), Náprava dle metody (1974) či Svěcení jara (1978) jej pak proslavily po celém světě jako mistra osobité prózy.

Jeho umění se výrazně uplatňuje i v kratších pracích, kde si dovoloval i zajímavé experimenty s dějovým časem a používal i postupů z hudební oblasti. V povídce s názvem Varování Carpentier zajímavým způsobem pracuje s biblickými a starověkými mýty. Vybrali jsme ji z knihy Válka s časem (Odeon 1967).

Účinkuje: Rudolf Pellar

Ze španělštiny přeložil: Eduard Hodoušek
Připravil: Petr Turek
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno v roce 2008.

autor: tur
Spustit audio