Akta X po česku? Největší záhady jsou nakonec ty mezilidské vztahy, říká herec Jan Cina o novém sci-fi seriálu České televize

12. březen 2024

Československo 80. let, Ústav paranormálních jevů a 8 záhadných příběhů – to je nový seriál České televize s názvem To se vysvětlí, soudruzi! A jak naznačují názvy některých dílů jako Ostře sledované UFO, Jak uškrtit mistra Šálka, Copak je to za veksláka nebo Hoří, má babičko, mělo by jít o seriál komediální. Nejen o seriálu jsme si povídali s představitelem jedné z hlavních rolí Janem Cinou.

Jan Cina v seriálu hraje mladého absolventa ČVUT, který snil o tom, že do zmíněného ústavu dostane. Ta moje postava Vojty Beka je velmi nadšený člověk, který ale přijde do prostředí, které není tak nadšené, jak by si představoval. Naráží na různé použité pracovníky a na lidi, kteří se na ty záhady dívají víc skepticky, než by on očekával. Zatímco on chce spasit svět, přijít na všechny záhady, ale největší záhady jsou potom možná ty mezilidské vztahy,“ komentuje Jan Cina.

Jiří Macháček a Jan Cina v seriálu To se vysvětlí, soudruzi!

„Je to víc žánrů dohromady a to na někoho může působit zmateně. Ale když se tomu poddáte, tak je to hrozně příjemný a zábavný,“ říká jedna z hlavních hvězd seriálu – Jan Cina. „Viděl jsem první díl jako divák, což je vždycky těžké, dívat se na sebe a na to, co víte, jak vznikalo, jaké bylo zákulisí, co vyšlo, nevyšlo… a záhadně se mi povedlo se od toho oprostit a užít si to jako divák. A vlastně mě to bavilo. Propadl jsem se do nějakého světa, uvěřil jsem tomu světu, dostal jsem se do 80. let, které jsem já sám nezažil. A to mně jako divákovi stačilo,“ dodává herec.

Materiály, ze kterých bylo vyrobené oblečení, opravdu nebyly k lidské pokožce přívětivé. Nechápu, jak to dřív lidé zvládali.

Jaký vztah má Jan Cina ke svému hereckému kolegovi Janu Macháčkovi? Mělo na natáčení nějaký vliv to, že se natáčel v koprodukci s německou ZDF? A jak to má Jan Cina s vírou v paranormální jevy? Poslechněte si celý rozhovor, ve kterém dojde také na nový film, který půjde do kin již tento týden a Jan Cina se v něm poprvé představí v roli otce. Jak mu to s jeho malou hereckou kolegyní sedlo? 

autor: nav

Související