Seriál funguje lépe, než spot. Tak jsem natočil tříhodinový spot, říká režisér série Adikts Adam Sedlák

11. leden 2024

Parta studentů adiktologie se postupně zamotává v drogách. Ač studují mimo jiné i na průvodce drogově závislých lidí, sami by průvodce potřebovali. To je v kostce děj hraného seriálu Adikts, který nejdříve do svého iVysílání a poté i na obrazovky zařadila České televize. Vznikl ve spolupráci s Českou asociací pojišťoven a Policií České republiky.

Cyklus je součástí širšího projektu nazvaného Zkratky. Ten si vzal za úkol rozproudit debatu nad závislostmi a jejich prevencí. „Náš seriál je tak součástí něčeho mnohem většího. Je jakýmsi předvojem, který by měl vybičovat emoce,“ charakterizuje úkol série Adam Sedlák. Už scénář tvořil s velkou nadsázkou, a některé situace v ději jsou skutečně až absurdní. „U podobně edukativních věcí vždycky hrozí, že budou těžkopádné a moralizující. Řekl jsem si, že cyklus natočím s nadsázkou, a tak se tomu vyhnu. Zároveň platí, že v téhle nadsázce má tvůrce hodně svobody,“ vysvětluje dál. Asociace českých pojišťoven, z jejíž strany přišla objednávka, s takovým plánem souhlasila.

Je dobré, když tvůrce filmu o drogové závislosti sám drogy okusil?

V seriálu se v jednu chvíli ptá studentka své učitelky, jestli je dobré, když průvodce drogově závislých lidí má nebo měl zkušenosti s drogami. Adam Sedlák ve vltavské Mozaice odpovídal mimo jiné i na modifikovanou otázku: pomůže, když má tvůrce filmu nebo seriálu o drogové závislosti sám zkušenost s drogami? „Nemyslím si, že by musel být drogově závislý. Navíc bych závislost nedával jenom do kontextu s drogami. Může být na čemkoliv – jestli je člověk závislý třeba na nakupování, může to být stejně destruktivní jako drogy nebo hazard. Takže bych mluvil obecněji o zkušenosti s nějakou závislostí,“ dodal Sedlák. Jedním dechem pak doplňuje, že seriál Adikts ukazuje i důvody, proč se lidé k drogám uchylují: „Každá postava tu zobrazuje nějakou drogu a zároveň důvod, proč po droze sáhne. Ať jsou to vztahy v rodině, sexuální násilí nebo zneužívání učitelských pravomocí.“ Současně si tvůrci dali záležet i na filmové stránce seriálu. Pečlivě vybrali lokace, mladí, neokoukaní herci hrají jako o život, a skvěle funguje i hudba Olivera Torra.

Spustit audio

Související