Ad libitum s Petrem Skoumalem

5. říjen 2014

V neděli 28. 9. zemřel v šestasedmdesáti letech skladatel, klávesista a textař Petr Skoumal.

Proslavilo ho především duo s Janem Vodňanským a později písně pro děti i dospělé, jako například Kolej Yesterday kterou pro Michala Prokopa napsal spolu s básníkem Pavlem Šrutem. V druhé polovině osmdesátých let působil jako člen kapely Etc... Vladimíra Mišíka. Zhudebňoval texty své, Jiřího Dědečka nebo Jana Buriana, s nímž roky hrál ve společném duu, a zejména básníků Emanuela Frynty a Pavla Šruta.

Vysíláme 5. října v 9:00.

V divadle v šedesátých letech začal Skoumal spolu s Janem Vodňanským vytvářet scénické koláže a prózy. První, nazvaná S úsměvem idiota, vznikla roku 1969. Později na ně navázaly pořady Hurá na Bastilu a S úsměvem Donkichota. Zejména tyto pořady přinesly autorům řadu potíží s tehdejšími úřady, které vyvrcholily v roce 1981 „dobrovolným“ ukončením vystupování.

02247415.jpeg

Petr Skoumal se narodil v Praze v březnu 1938 předním tuzemským překladatelům z angličtiny Haně a Aloysovi Skoumalovým. Po válce se Skoumalovi na čtyři roky odstěhovali do Londýna, kde se Aloys Skoumal stal československým kulturním atašé. Po komunistickém puči se rodina vrátila zpět do Československa.

Petr Skoumal zpíval ve sboru Schola kantorum. Studoval dirigování na pražské konzervatoři, kde studoval dirigování. Jako sbormistr absolvoval na brněnské JAMU. V Brně začal zkraje šedesátých let skládat scénickou hudbu. Krátce pracoval pro Československý rozhlas, roku 1966 nastoupil do Činoherního klubu.

03220540.jpeg

Skoumal složil hudbu k více než dvěma stovkám divadelních představení, televizním inscenacím a také filmům. Populární jsou jeho písně z několika Večerníčků. Na svém kontě má tři autorská alba. Významná je jeho tvorba pro děti, která vyústila v divadelní představení Kdyby prase mělo křídla. Tu nakonec vidělo na 120 tisíc diváků.

03220569.jpeg

V roce 1999, kdy uplynulo třicet let od premiéry scénické koláže S úsměvem idiota, vznikla nahrávka vzpomínkového představení. Tu vám nabídneme v programové řadě Ad libitum v neděli 5. 10. v 9:00.

Čtěte také: Vzpomínka na Petra SkoumalaS úctou Petru Skoumalovi, záznam koncertu k jeho 70. narozeninám Zemřel hudebník a skladatel Petr Skoumal, bylo mu 76 let

Spustit audio