A bubny se valí...

29. říjen 2008

Jednou z nejoriginálnějších českých kapel 90. let byla bezesporu Vltava, v níž se autorská inteligence zpěváka Roberta Nebřenského snoubila s mimořádnými hráčskými schopnostmi jednotlivých členů skupiny. Když se před pěti lety Nebřenský rozhodl existenci svého stylově rozkročeného bandu ukončit a živit se dál v reklamní branži, většina ze zbylých "vltavských" se prosadila v jiných formacích.

Zvláště vytíženým se stal zejména bubeník Martin Vajgl, který se po několikaletém angažmá v triu -123 min. rázně překračujícím původní bluesovou škatulku uplatnil i v nejpopulárnějších českých kapelách Wanastowi Vjecy a Čechomor. Nadto začal své zkušenosti s bicími nástroji předávat dalším: ať už v časopise Muzikus, kde publikuje odborné stati a testy nástrojů, nebo v knize Etudy pro malý buben, na niž navazuje řada výukových DVD s názvem Bicí souprava - proč, jak a co cvičit.

Čechomor

Martin Vajgl se však dnes bubny nezabývá jen v teoretické rovině. Na listopad přichystal koncertní premiéru svého sólového projektu Drumwave, který má představit bicí v nejrůznějších žánrových a výrazových proměnách. Ke spoluúčasti přizval dva muzikanty velmi zvučných jmen - zatímco další bubeník Klaudius Kryšpín je známý zejména z Pražského výběru, respektive nástupnického Výběru, pianista, skladatel a aranžér Zdeněk Zdeněk proslul na jazzové scéně jako jeden z protagonistů hvězdného souboru Naima, prosadil se ale i v oblasti filmové a klasické hudby stejně jako v popu.

Michael Kocáb, Klaudius Kryšpín a Tomáš Katschner před studiem Českého rozhlasu Hradec Králové

Základem repertoáru Drumwave jsou Vajglovy skladby, které by se však v průběhu koncertů měly "obalovat" nápady a hudebním cítěním jeho spoluhráčů. Deset exkluzivních vystoupení, z nichž to ostravské (5. 11.) natočí pro své vysílání Český rozhlas Ostrava a pardubické (11. 11.) by se mělo stát základem zamýšleného DVD Drumwave Live, zprostředkuje na české klubové poměry nebývale velkorysá zvuková i světelná aparatura. Vše o odvážném experimentu přemýšlivého bubeníka včetně přesných termínů koncertního turné hledejte na www.drumwave.cz.

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.