5 nejlepších rakouských jazzklubů. Znáte je?

3. březen 2017
Rakouský rok , Rakouský rok

V rámci letošního Rakouského roku na Vltavě jsme připravili pět desetiminutových profilů těch nejzajímavějších jazzových „štací“ našich jižních sousedů. Doplňují je hudební ukázky, které přibližují tamní interprety, směry a styly. Pořady připravil a uvádí Václav Vraný.

Jazz v Rakousku sice nemá tak silnou tradici jako klasická hudba, ale opomíjený rozhodně není a jeho scéna je překvapivě srovnatelná s našimi podmínkami. Řada hlavních představitelů mladé české jazzové generace studovala v Grazu (Štýrském Hradci) a vídeňské kluby hostí koncerty světových snad i častěji než Praha. Kam zajít a co si poslechnout? Streamujte náš seriál!

Porgy & Bess (Vídeň)

Nejvýznamnější a největší rakouský jazzový klub s koncerty každý den a programem nabízejícím současnou rakouskou i světovou špičku.

 
 

ZWE (Vídeň)

Kavárna s domáckou atmosférou každodenně přinášející kvalitní jazzový mainstream.

 
 

Jazzland (Vídeň)

Svatostánek nejlepších rakouských představitelů moderního i klasického jazzu s každodenním programem, fungující od roku 1972.

 
 

Stockwerk Graz (Štýrský Hradec)

Nejdůležitější jazzový prostor mimo Vídeň, kde jednou až dvakrát týdně zazní ten nejlepší současný jazz z Rakouska i ze světa.

 
 

Kammerlichtspiele (Klagenfurt)

Jazzový klub a divadlo, kde je velká šance slyšet kvalitní jazzové koncerty.

 
 
autoři: Václav Vraný , Jan Mazura
Spustit audio