4 měsíce, 3 týdny a 2 dny

11. leden 2008

Málokterý film poslední doby míří a zasahuje tak přesně jako drsný příběh dvou studentek 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny rumunského režiséra Christiana Mungiu (na letošním filmovém festivalu v Cannes obdržel Zlatou palmu).

Podmračené sychravo, neútulnost omšelých interiérů vysokoškolské koleje či hotelu, který pamatuje lepší časy, unavené tváře. Dialogy, z nichž čiší bezradnost i tiché zoufalství. Dlouhé záběry bez dramaticky akčních dějů, zato s přesvědčivou výpovědí o vnější i niterné bezútěšnosti. Příběh je jednoduchý: odehrává se v několika hodinách vysilujícího dne, v němž dívka Otilie obětavě pomůže těhotné kamarádce zorganizovat ilegální interrupci. Akce je zdravotně nebezpečná, ve vztahu k platným zákonům riskantní a není jisté, zda vyjde.

Děje se v atmosféře totalitního Rumunska na sklonku osmdesátých let. Ve filmu ovšem nepadne o době ani slovo, výmluvně o ní hovoří jen pečlivě prokreslené prostředí a drobné všední situace - útržky života na koleji, krabička "amerik", s níž lze podplatit recepční v hotelu, doktorská společnost oslavující narozeniny, neurvalé chování muže najatého k provedení utajeného potratu.

4 měsíce, 3 týdny a 2 dny

Kamera s dokumentární věcností kreslí detaily, mikrofon zachycuje běžné věty jen s několika nervózními hádkami a jedním či dvěma okamžiky vzruchu. To když se dívky v jedné chvíli nepohodnou s "andělíčkářem" Bebem, pro nějž je to celé sice byznys, ale zas ne až tak výhodný, aby se vystavoval příliš velkému nebezpečí. Obsáhlá sekvence klábosení starší generace na rodinné oslavě, jejíž "kvalita" se zřetelně odráží v dotčené i netrpělivé tváři Otilie jako v zrcadle, doplňuje obraz o další, maloměšťácký rozměr takzvané socialistické společnosti.

Ze všeho čiší těžké dusno. Tlumený smutek a beznaděj vrcholí (a zároveň je to i jeden z vrcholných okamžiků filmu), když kamarádka těhotné dívky bloudí nočním městem a nemůže se zbavit krvavého obsahu kabelky. A nad vším ční silný motiv hloubky přátelství a nepatetické solidarity. Zvolna plynoucí čas, který Christian Mungiu evokuje dlouhými záběry téměř bez střihu, sice chvílemi působí trochu zdlouhavě, ale na síle a působivosti filmu neubere.

4 měsíce, 3 týdny a 2 dny

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), ArtCam

4 měsíce, 3 týdny a 2 dny (4 Months, 3 Weeks and 2 Days) drama, Rumunsko, 2007

Scénář a režie: Cristian Mungiu, kamera: Oleg Mutu

Hrají: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.