3. 4.

2. duben 2009

The Lord Of The Rings

Třídílný epos Pán prstenů britského autora J R R Tolkiena se dočkal nejen filmového zpracování, ale hraje se i jako muzikál v divadlech. Světovou premiéru měl v Torontu, od roku 2007 se hrál v jednom z největších londýnských divadel Drury Lane, a letos se chystá německá premiéra v Kolíně nad Rýnem. Z jeho londýnské inscenace vzniklo dvojalbum The Lord Of The Rings, bohatě vybavený komplet, který obsahuje písňové texty, CD i DVD. Při převodu knižního textu do muzikálové podoby byli producenti postaveni před nelehký úkol: jak hudebně ztvárnit svět všech těch pohádkových bytostí, jako jsou hobiti, skřetové či elfové? Proposlechli několik set ukázek, až nakonec objevili nahrávky finské skupiny Värttinä, jejíž členové pak spolu bollywoodským skladatelem A R Rahmanem připravovali hudební doprovod muzikálu.

Saruman 02:40

The Cat And The Moon 03:55

Indický skladatel A R Rahman, spoluautor hudby k Pánu Prstenů, patří k nejúspěšnější současným autorům scénické i filmové hudby. Ve světě muzikálů se prosadil hitem Bombay Dreams, který se úspěšně hrál v Londýně i na Broadwayi, a letos získal 2 Oscary za film Milionář z chatrče, uváděný v současné době u nás.

Flight To The Ford 03:54

The Song Of Hope 02:27

Autoři muzikálové verze Pána prstenů tvrdí, že jejich prioritou bylo vzdálit se co nejvíce filmové verzi. "Na podium jsme chtěli přenést knihu, nikoli kopírovat film. Scénografové se dobrovolně rozhodli, že na film nepůjdou. Já jsem přísně hlídal jakýkoli okamžik, kdy bychom se souhrou náhod mohli filmu přiblížit," vysvětluje britský producent Kevin Wallace.

The Siege Of The City Of Kings 04:39

Wonder 04:55

The Final Battle 03:21

Epilogue (Farewells) 04:12

Spustit audio