20. září 2012

20. září 2012

SHQ: Jazzové nebajky

V dnešním pořadu zazní u příležitosti třicetiletého výročí osudného skonu saxofonisty Rudolfa Ticháčka hudba jedné z nejzajímavějších desek českého jazzu sedmdesátých let, a to z proslulých Jazzových nebajek. Rudolf Ticháček se na ní podílel jako člen kvinteta SHQ Karla Velebného.

Narodil se 18. ledna 1943 a o jazz se začal zajímat v rodné Olomouci už ve středoškolských letech. Byl členem studentských kapel různého zaměření a po nástupu na vysokoškolská studia elektrotechniky založil vlastní kapelu zaměřenou na moderní jazz. V roce 1967 se v soutěži mladých hudebníků na pražském mezinárodním jazzovém festivalu umístil na druhém místě za Jiřím Stivínem, což odstartovalo jeho dráhu v pražských kapelách.

Počátkem sedmé dekády se stal členem skupiny SHQ, s níž se podílel na celé řadě nahrávek. V roce 1974 se zapojil do jazzrockového proudu jako člen kapely kytaristy Luboše Andršta a současně se stal členem Jazzového orchestru československého rozhlasu. Od té doby se objevoval na předních místech výročních anket Bulletinu Jazz, který vydávala Jazzové sekce Svazu hudebníků. Vedle hry na tenorsaxofon a sopránsaxofon ovládal ještě hru na klarinet, věnoval se také skladatelské a pedagogické činnosti. 27. září 1982 se během turné stal obětí automobilové nehody. Nebýt této smolné chvíle jeho osobitý saxofonový zvuk vycházející z inspirace Johnem Coltranem a sólistická nápaditost mohly naší scénu obohacovat dodnes.

Ukázkami z alba Jazzové nebajky, které bylo nahráno v červnu roku 1972, jsme si připomněli třicet let od předčasného úmrtí přední osobnosti československé scény sedmdesátých let, saxofonisty Rudolfa Ticháčka.

Výběr z obsahu CD:

Kočičí sen (J. Vejvoda)Z říše sasanek a krabů (R. Ticháček)Směšné pštrosí počínání (K. Růžička) V oboře ( J. Vejvoda)Modrooký jaguár (R. Ticháček)Dva supi (P. Kořínek)O ztracené ovci (K. Růžička)

autor: Vladimír Kouřil
Spustit audio