20 let Geisslerů a jejich barokních inspirací. Alternativní výprava ke zdrojům divadelnosti

23. prosinec 2022

Čím je tzv. doba temna stále aktuální? Jak ji přiblížit dnešnímu divákovi? Jak přetavit principy její umělecké tvorby do originální autorské výpovědi? Odpovědi předkládá nezaměnitelná poetika nezávislého divadelního spolku Geisslers Hofcomoedianten už dvacet let. U příležitosti významného jubilea souboru vám přinášíme seriál „20 let Geisslerů a jejich barokních inspirací“.

Původně amatérské uskupení kolem studentů Petra Haška a Kateřiny Bohadlové si vypůjčilo název od divadelní společnosti spoluutvářející počátkem 18. století základy našeho profesionálního divadla. Zformovalo se v Kuksu z podnětu muzikologa a popularizátora tzv. nového baroka Stanislava Bohadla, zakladatele každoročního festivalu Theatrum Kuks. Ambici stylově navazovat na produkce provozované v místě někdejších barokních lázní za podpory slavného mecenáše umění, hraběte Františka Ferdinanda Šporka, si Geissleři podrželi i po svém přesídlení do pražské VILY Štvanice.

Zakladatelé souboru, kteří jsou s ním stále nedílně spjati, vyprávějí v cyklu Šárky Švábové za doprovodu kritických reflexí teatrologa Vladimíra Justa příběh divadla zpřístupňujícího historický odkaz baroka univerzálně sdělným jazykem současnosti. 

Soubor se chystá oslavit své výročí interaktivní publikací Let's baROCK. Její vznik můžete podpořit na platformě Donio. 

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.