12. 02. 2008

12. únor 2008

Největší části svých kulturních stran věnují dnes noviny informacím o padesátém ročníku udílení hudebních cen Grammy. Ceremoniál se konal v noci z neděle na pondělí v americkém Los Angeles. Markéta Irglová, která byla podle Práva vůbec první českou zpěvačkou nominovanou na Grammy, si zlatý gramofonek neodnesla. Hlavní hrdinkou večera se stala britská zpěvačka Amy Winehouseová, která zvítězila v pěti kategoriích. Hospodářské i Lidové noviny, stejně jako Mladá fronta Dnes otiskují u svých článků i přehledy vítězů hlavních odvětví.

O vyhlášení cen Britské filmové akademie BAFTA informují Hospodářské noviny na své straně věnované zábavnímu průmyslu, krátce pak také Mladá fronta Dnes a Právo. Udílení "britských Oscarů" však žádného výrazného favorita nemělo - cenu za nejlepší film získalo Pokání, ale další sběratelé letošních filmových trofejí nezústali nijak výrazně pozadu - Tahle země není pro starý, Michael Clayton, Až na krev a Edith Piaf jsou tak podle Hospodářských novin stále ve hře o velké americké Oscary.

Na filmovém festivalu Berlinale se včera představil dokumentární snímek Občan Havel, jediný zástupce naší kinematografie na berlínské přehlídce. Lidové noviny píší, že protagonista filmu se prvního mezinárodního uvedení nezúčastnil. Hospodářské noviny a Právo přinášejí i další zajímavosti z průběhu festivalu.

Deníky informují o úmrtí amerického herce Roye Sheidera, který se proslavil především rolemi ve filmech Čelisti, All That Jazz a Francouzská spojka. Držitel dvou oscarových nominací zemřel v neděli ve věku pětasedmdesáti let, zprávu přinášejí Lidové noviny, Mladá fronta Dnes a Právo.

Darina Křivánková hodnotí v Lidových novinách americký snímek Lovec draků. Film švýcarského režiséra Marca Forstera napsaný na motivy knihy Khaleda Hosseiniho o přátelství dvou afgánských chlapců oceňuje kritička čtyřmi z pěti možných hvězdiček. Za jeho kvality považuje především úspěšné skloubení autenticity a silného univerzálního příběhu, který chytne za srdce.

Tolik pro dnešek z filmu.

Vladimír Čech píše v Hospodářských novinách o přehlídce národních divadel, která se sjela na festival Trialog do Brna. Z inscenací Národního divadla moravskoslezského Matka, Národního divadla z Prahy Babička, Národního divadla v Brně Královna Margot a bratislavského Národního divadla Úklady a láska považuje recenzent právě poslední jmenovanou za nejzajímavější. Představení režiséra Martina Čičváka se k Schillerovu textu chová pietně, hraje na city a zahrnuje i kvalitní výkony týmu bratislavských herců.

Jan Kerbr píše v Mladé frontě Dnes o Cestě dlouhým dnem do noci, kterou viděl v Divadle Bez zábradlí v Praze. Hru Eugena O'Neilla v režii Alice Nellis oceňuje kritik padesáti procenty. Považuje za sympatické, že Divadlo Bez zábradlí nasadilo na repertoár velmi náročný kus, avšak realizace pokulhává.

Právo na své regionální straně věnované Praze a Středním Čechám otiskuje recenzi Jiřího P. Kříže. Ten hodnotí inscenaci Hrabalových Postřižin v Divadle ABC. Výkony hlavních představitelů - Jiřího Hány, Barbory Polákové i Miroslava Vladyky vesměs chválí a uvádí, že Postřižiny se zřejmě zařadí k nejnavštěvovanějším inscenacím roku.

Krátkou zprávu o tom, že do České republiky přijedou hudební hvězdy - R. E. M. 17. srpna a Lenny Kravitz 23. června - přinášejí všechny hlavní deníky.

autor: Martin Luhan
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.