10 . 1.

10. leden 2007

The Nawlins Gumbo Kings: UFO Saloon Americké město New Orleans, rodiště Louise Armstronga i památné místo jazzové historie, patří k nejosobitějším světovým hudebním metropolím. Skupinu The Nawlins Gumbo Kings tvoří zkušení hráči, kteří navazují na lokální podobu tradičního jazzu i na rhythm and blues.

Mnozí z nich prošli doprovodnými skupinami tak významných osobností, jako Paul McCartney, Ellis Marsalis či Ray Charles. Loni vydali své druhé album UFO Saloon.

4 - Bling-Bling 04:08

Název skupiny The Nawlins Gumbo Kings zasluhuje bližší vysvětlení, je totiž spjat s místními reáliemi. Slovo gumbo označuje vyhlášenou specialitu neworleanské kuchyně - a sice velmi pikantní a hustou polévku s mořskými živočichy a jinými dobrotami. A Nawlins je přepis místní výslovnosti jména New Orleans: k neworleanskému dialektu patří protahované samohlásky i spojování slov.

10 - Rue Dumaine 05:08

Nawlins Gumbo Kings hrají v šestičlenném obsazení a používají výhradně akustické nástroje typické pro tradiční jazzové sestavy: trubku, trombon, klavír, kontrabas, klarinet a bicí.

12 - Willow Weep For Me 04:52

Things Ain't What They Used To Be, Věci nejsou jak bývaly, Nawlins Gumbo Kings hrají jazzový standart Duke Ellingtona.

1 - Things Ain't What They Used To Be 08:45

K nejvýznamnějším neworleanským hudebníkům patří pianista a zpěvák známý pod uměleckým jménem Dr John, který na albu The Nawlins Gumbo Kings hostuje, my ho uslyšíme zpívat v písni It's Sleepy Time Down South, Dole na jihu je ospalá nálada.

2 - When It's Sleepy Time Down South (Featuring Dr. John) 06:22

Pianista a zpěvák Dr John se vlastním jménem jmenuje Mac Rebennack - což je i název další skladby s Nawlins Gumbo Kings.

6 - Mr. Rebennack (Featuring Dr. John) 05:27

Skupina Nawlins Gumbo Kings pojmenovala své album podle písně UFO Saloon, tedy Bar ufonů, což je žertovný příběh o setkání člověka s mimozemšťany.

7 - UFO Saloon 04:00

8 - Tin Roof Blues 04:14

Spustit audio