Ztracený svět pod Bukovou horou. Jak plynul v minulých staletích život v oblasti Verneřického středohoří

Jak do kraje zasáhly velké dějinné události minulého století? U příležitosti vydání netradičního bedekru procházíme tímto krajem s historikem Petrem Karlíčkem. Pořad připravil Petr Šmíd.

S historikem Petrem Karlíčkem představujeme Průvodce po zaniklých obcích, osadách a samotách pod Bukovou horou i minulost a současnost oblasti, která kdysi nesla název Čtrnáctihoří.

Archivní výzkum trval 15 let. V roce 2007 jsme otevřeli stezku po zaniklých lidských sídlech. Od té doby jsem si dával stranou všechny zmínky o těchto sídlech.
ředitel Archivu města Ústí nad Labem Petr Karlíček

Wittine, mapa, rok 1920, AMUL

Kniha je doplněna množstvím fotografií a obrazů. Život pod Bukovou horou v minulém a předminulém století přitom Petr Karlíček nepřibližuje jen na základě obvyklých historických pramenů. V knize najdeme i příběhy z černé kroniky, pověsti či vzpomínky pamětníků. „Pověsti jsem tam původně dávat nechtěl. Byly takové příliš poučné. Až mě zaujal Hubertus Müller. Myslivec, který kouzlil, pašoval a páchal různé podivuhodné skutky. Krajinu to pěkně zabydluje,“ přiznává Petr Karlíček. Dnes už vzniká nová vrstva pověstí, které vyprávějí třeba o nalezených pokladech po odsunutých Němcích.

Druhý život zaniklých sídel

Dnes si krajinu bere zpět příroda. Lidská přítomnost je tu ale stále patrná. V zaniklé obci Vitín se obnovují ovocné sady. Lokalita je atraktivní i pro fotografy a filmaře. Natáčel se tu například film Lidi krve režiséra Miroslava Bambuška. Hlavní je však zájem turistů. Proto obsahuje zmíněný průvodce také tipy na výlety, oblíbené hospody či muzejní výstavy a expozice.

Doplňme ještě, že v době natáčení rozhovoru byla kniha nominována na cenu Nejkrásnější české knihy roku v kategorii odborná literatura.

autor: Petr Šmíd
Spustit audio