Život v běhu. Akrobaté v inscenaci Runners uběhnou maraton

9. červen 2021

„Nejvíc běháme, když je nejhůř.” Tvrdí tvůrci inscenace Runners, která je k vidění v pražském šapitó Azyl78 pod hlavičkou Cirku La Putyka. Artisté, tanečníci a herci uběhnou v rámci představení podle slov tvůrců skoro celý maraton. Dominantou inscenace je obří běžecký pás z dílny scénografky Pavly Kamanové.

„Runners jsou o životě v běhu. O tom, jak se pořád za něčím honíme, neustále něco nestíháme, jak děláme příliš mnoho věcí najednou, ženeme se za těžko dosažitelnými cíli a nemůžeme se zastavit. Paradoxní ale je, že se před vším tím shonem snažíme utéct.“ Říká o inscenaci Runners jeden z tvůrců – režisér Vít Neznal. Do režie a finalizace projektu se zapojil i principál Cirku La Putyka Rostislav Novák.

Z inscenace Runners

V představení se soubor Cirk La Putyka zabývá nejen během jako takovým, ale také se ptá, zda jsme nebo můžeme být v dnešní zrychlené době šťastní. V mezinárodně obsazené inscenaci se představí vítěz České taneční platformy 2019 Viktor Černický, Tina Afiyan Breiová, tanečnice Sabina Bočková a americký akrobat a člen Cirku La Putyka Ethan Law.

Dělá mi radost, že můžu být na jevišti s těmito lidmi. Baví mě cirkus a baví mě běhat. Inscenace Runners změnila můj postoj k řadě věcí, třeba zrovna k běhání. Dřív jsem ho nesnášel. A to byl taky důvod, proč jsem chtěl v Runners účinkovat. Abych o běhání zjistil víc, abych ho pochopil. Vnímal jsem to jako výzvu a taky jsem chtěl zkusit, jestli můžu dosáhnout běžeckého vrcholu, tedy stavu euforie po zaběhnutých kilometrech. A to se mi také povedlo. V inscenaci pracujeme se specifickou scénografií – obrovským běžeckým pásem. Já na něm navíc provádím akrobatické prvky v Cyrově kole, a objevuji tak nové a hodně náročné formy akrobatického pohybu. Sahám si na dno svých sil, a zakouším tak i kýženou euforii v závěru představení.
Americký akrobat Ethan Law o inscenaci Runners

Spustit audio

Související