Život časový a nadčasový. Osudy kněze a premonstráta Miloslava Fialy

15. duben 2022

„Já jsem úžasně prožíval pocit vítězství, že jsem vyhrál život, když jsem se definitivně rozhodl pro tu novou dráhu, tehdy neobvyklou, dráhu teologa a kněze,“ říká katolický kněz a premonstrát, bývalý mluvčí České biskupské konference Miloslav Fiala. Poslechněte si jeho rozhlasové vzpomínání ve vltavských Osudech. 

Připravila: Jarmila Novotná
Dramaturgie: Vladimíra Bezdíčková.
Technická spolupráce: David Dibelka
Premiéra: 11. 4. 2022

Cesta Miloslava Fialy, původem z Malína u Kutné Hory (*28. 8. 1928), ke kněžství a řeholnímu životu nebyla jednoduchá. Státní bezpečnost ho měla ve svém hledáčku už v době, kdy studoval v Praze na Vysoké škole obchodní; vadilo jí, že spolu s P. Jaroslavem Šimkem usiloval o obnovení Sdružení katolické mládeže. Po návratu z jedné exercicie v Krkonoších byl Miloslav zatčen a vyslýchán. To se psal rok 1949.

Navzdory všem snahám o jeho vyloučení ze školy se mu podařilo dostudovat, ale nastaly problémy s hledáním zaměstnání. Štěstí se na něho usmálo na Hlavní správě konzerváren a lihovarů, kde pracoval jako organizační referent. Když se tam po vojně vrátil, byl již přesvědčen o tom, že se chce věnovat teologii; podal si přihlášku do litoměřického semináře, jenže Státní bezpečnost mu byla neustále v patách.

A protože odmítl její nabídku ke spolupráci, dozvěděl se, že „nesplňuje předpoklady k vysokoškolskému studiu“. Odešel dělat účetního do Cukrovaru Ovčáry a teologii studoval tajně. Opat Vít Tajovský ho přijal do premonstrátského řádu a udělil mu nižší kněžská svěcení.

Den před srpnovou okupací se Miloslav Fiala vypravil do premonstrátského kláštera Schlägl v Rakousku. Pobyl tam více než měsíc a po poradě s kardinálem Beranem se rozhodl pro návrat do vlasti. Konečně mohl v Litoměřicích nastoupit na fakultu. V prosinci 1971 byl biskupem Tomáškem soukromě vysvěcen na kněze a následně působil v duchovní správě v Hradci Králové. Zde musel čelit velkým překážkám, neboť Státní bezpečnost ho opět přemlouvala ke spolupráci. Její tlak se vystupňoval v září 1974, kdy byl Miloslavu odebrán státní souhlas k výkonu duchovenské činnosti. Až do pádu totality se pak živil jako skladník při výstavbě pražského metra.

Existuje pouze jeden most, který spojuje život a smrt, a tím je láska.

Rozhlas Miloslava Fialu vždy velmi lákal a, když se mu v roce 1990 naskytla příležitost, aby se stal redaktorem náboženských pořadů, neváhal. Na svou práci v nově založené Redakci náboženského života ostatně dodnes rád vzpomíná.

Od roku 1991 byl rovněž tiskovým mluvčím Československé a poté České biskupské konference. Podnikl řadu zahraničních cest, opata Tajovského doprovázel do Spojených států amerických, s arcibiskupem Vlkem navštívil Fátimu. Za své mimořádné zásluhy v oblasti charity obdržel Řád sv. Cyrila a Metoděje. „Existuje pouze jeden most, který spojuje život a smrt, a tím je láska. A v tom je řečeno úplně všechno,“ domnívá se Miloslav Fiala.

autor: Jarmila Novotná
Spustit audio

Související