Koncert za konec války na Ukrajině. Monumentální Válečné requiem Benjamina Brittena rozeznělo Rudolfinum

20. únor 2023

Ojediněle uváděné dílo a silný manifest ke smíření – Válečné requiem op. 66 britského skladatele 20. století Benjamina Brittena bylo na programu koncertu, který uvedl v rámci svého sborového cyklu Pražský filharmonický sbor. Přímý přenos jsme vysílali 21. února od 19:30.

Benjamin Britten: Válečné requiem
Skladba pro soprán, tenor, baryton, chlapecký a smíšený sbor, varhany a dva orchestry z roku 1962.
Zpívá Susanne Bernhard (soprán)
Kyle Van Schoonhoven (tenor)
Arvid Fagerfjäll (baryton)
Pražský filharmonický sbor
Dětský pěvecký sbor Radost Praha se sbormistrem Janem Pirnerem
Hrají PKF - Prague Philharmonia
členové Kyiv Symphony Orchestra, členové České filharmonie, Linda Sítková (varhany)
Řídí Lukáš Vasilek
Moderuje Daniela Čermáková

Ve Dvořákově síni pražského Rudolfina jsme si symbolicky připomněli smutné výročí jednoho roku od počátku válečného konfliktu na Ukrajině a mohli jsme si poslechnout velmi kontrastní hudbu, jejíž vznik byl umocněn osobnostními prvky a bytostným pacifismem autora.

Protiválečná symbolika koncertu byla kromě uvedení Válečného requiem Benjamina Brittena podtržena i spojením několika hudebních těles. Společně s Pražským filharmonickým sborem se na pódiu Dvořákovy síně pražského Rudolfina setkali hráči orchestru PKF – Prague Philharmonia, který byl vzhledem k rozsahu Brittenovy partitury rozšířen o umělce z Kyjevského symfonického orchestru a členy České filharmonie.

Sólových partů se ujala německá sopranistka Susanne Bernhard, americký tenorista Kyle van Schoonhoven a trojici doplnil mladý švédský barytonista Arvid Fagerfjäll. Kromě Pražského filharmonického sboru jsme mohli slyšet také Dětský pěvecký sbor Radost Praha se sbormistrem Janem Pirnerem a za varhany usedla varhanice Linda Sítková. Dirigoval Lukáš Vasilek, který je zároveň šéfsbormistrem Pražského filharmonického sboru.

Spustit audio

Související