Zemřel Jiří Srnec, zásadní postava černého divadla. Poslechněte si jeho Osudy

29. listopad 2021

Ve věku devadesáti let nás opustil Jiří Srnec – autor, výtvarník, hudební skladatel a ředitel svého vlastního Černého divadla. Vystudoval v Praze grafickou školu, konzervatoř a DAMU. A právě do oblasti divadelní přinesl už na počátku šedesátých let tehdy jedinečný nápad: černě odění herci se na černém pozadí stávají neviditelnými, barevné věci v jejich rukou ožívají...

Připravila: Eva Ocisková
Natočeno: v roce 2006

„Každá věc je mnohoznačná. Hůl může být holí kardinálovou, holí slepce, Chaplinovou hůlkou nebo nástrojem, který bije,“ říkal Jiří Srnec a inspiroval tak diváky k citlivému vnímání všeho, s čím denně přicházejí do kontaktu. Jedinečné poetice jeho Černého divadla začal svět aplaudovat hned v roce 1962 na mezinárodním divadelním festivalu v britském Edinburghu. Od té doby Srncovo Černé divadlo slaví úspěch a především reprezentuje svou vlast ve všech kontinentech světa.

Mimoto však Srnec spolupracoval také s divadlem Semafor, Laternou magikou, Divadlem Spejbla a Hurvínka a státní operou v Mnichově. Od roku 1989 do roku 1991 působil jako zakladatel a vedoucí souboru Imaginativ Praha.

Letos v létě oslavil své devadesáté narozeniny. Jak se jeho život odvíjel, vyprávěl ve vltavských Osudech, které teď ve vzpomínce na něho znovu přinášíme k poslechu.

autoři: Eva Ocisková , Klára Vičíková
Spustit audio