Záznam opery z Theater an der Wien: Euryanthe. Hrdinská pohádka a vizionářská hudba

2. únor 2019

Opera Euryanthe je hrdinský příběh o nerozvážných sázkách, hazardování s důvěrou nejbližších lidí, a také o vině a odpuštění. Řídce uváděnou operu uvedl Theater an der Wien v prosinci 2018.

Krásnou a tajemnou pohádku, která jako by vypadla z knih bratří Grimmů, zkomponoval tvůrce německého operního romantismu Carl Maria von Weber. Jeho Čarostřelec patří k mimořádně oblíbeným operám a kromě děsivé scény ve Vlčím dole i velkých monologů za to bezpochyby mohou i lidově znějící popěvky a tance.

V Euryanthe z roku 1823 šel Weber hudebně mnohem dál – opera plyne jako velký a důsledně prokomponovaný hudební proud. Křehký zvuk smyčců, nespravedlivé obvinění titulní hrdinky i charaktery ostatních postav neodbytně připomínají skoro o třicet let pozdějšího Wagnerova Lohengrina.

Euryanthe se dnes skoro nehraje a Theater an der Wien připravil svým a nyní i rozhlasovým posluchačům vzácnou příležitost k setkání s klíčovým dílem německého romantismu.

Carl Maria von Weber: Euryanthe. Hrdinská opera o třech dějstvích, záznam nové inscenace z Theater an der Wien
Libreto: Wilhelmina Christiane von Chézy

Osoby a obsazení: Euryanthe ze Savoje (Jacquelyn Wagner), Hrabě Adolar (Norman Reinhardt), Hrabě Lysiart (Andrew Foster-Williams), Eglantine z Puisetu (Theresa Kronthaler), Král Ludvík VI. (Stefan Cerny). Arnold Schoenberg Chor a RSO Wien

Představení řídí: Constantin Trinks

 

autor: Boris Klepal
Spustit audio