Začíná Pražské jaro. Speciál Mozaiky nabídl kompletní informace o festivalu i koncert Dua Bohémo

12. květen 2022

Ve Smetanově síň Obecního domu v Praze bude dnes večer zahájen 77. ročník festivalu Pražské jaro. Moderátoři Naděžda Hávová a František Šedivý proto přivítali ve studiu celou řadu hostů – operní pěvkyni Markétu Cukrovou, zástupce ředitele festivalu Pavla Trojana, dramaturga Pražského jara Josefa Třeštíka a dirigenta Marka Prášila. Hodinu s Pražským jarem také zpříjemnilo Duo Bohémo. Houslista Matouš Pěruška a violoncellistka Kristina Vocetková naživo zahráli hned tři skladby.

Živé vysílání Mozaiky k zahájení Pražského jara 2022

I letos Pražské jaro zahájí erbovní dílo festivalu Smetanova Má vlast – zazní od 20 hodin v pražském Obecním domě v podání orchestru West-Eastern Divan Orchestra. Proč padla volba právě na toto těleso? „Je to významný projekt Daniela Barenboima. Dlouho jsme si přáli, aby zahájil Pražské Jaro, což se nám v roce 2017 podařilo. Barenboim byl tehdy tak nadšený a prohlásil, že až se příště na Pražské jaro vrátí, tak právě s tímto orchestrem. Doslova řekl: Tenhle orchestr Mou vlast musí hrát,“ uvedl ve vysílání Pavel Trojan. „Jsme rádi, že se to nakonec podařilo a Má vlast zazní v jejich podání. Bohužel nakonec nemůže ze zdravotních důvodů přijet Daniel Barenboim, ale nahradí ho Thomas Guggeis,“ vysvětlil Trojan změnu dirigenta zahajovacího koncertu.

Nový projekt Prague Offspring

Pražské jaro každoročně nabízí návštěvníkům mimořádně kvalitní program, jenž se začíná sestavovat několik let dopředu. „Dramaturgických linek je letos hned několik. Jednou z nich je výročí narození Césara Francka, od kterého letos uplyne 200 let. Jeho hudba se objeví na celé řadě koncertů. Mimo jiné na vystoupení francouzského orchestru Les Siècles s dirigentem François-Xavierem Rothem. Dalším tématem je soudobá hudba, která bude mít svůj formát v DOXu, ale bude procházet i dalšími koncerty,“ vysvětlil dramaturg přehlídky Josef Třeštík a upozornil na letošní novinku – projekt „Prague Offspring“. Pražské jaro má i letos svého rezidenčního umělce, kterým tentokrát bude jeden z nejlepších violoncellistů současnosti Gautier Capuçon.

Mezzosopranistka Markéta Cukrová

Slovo ve vysílání dostala i mezzosopranistka Markéta Cukrová, na Pražském jaru se představí ve čtvrtek 19. května na koncertě v Anežském klášteře. „Celý můj koncert se točí kolem výročí Césara Francka. Já jsem dostala za úkol najít vokální literaturu, která by se dala provést. Sama jsem to předtím neznala a byla jsem překvapená, kolik krásných poetických písní existuje. Nakonec jich uvedeme osm. Jsem o to víc ráda, protože  Franckovy písně se objevují v programech recitálů u nás poměrně vzácně,“ řekla Cukrová ve vysílání Českého rozhlasu Vltava.

Pražské jaro se v letošním roce koná po 77. a nabídne návštěvníkům několik desítek akcí. V programu nechybí mimořádný koncert na počest Ukrajiny, na kterém se v kostele sv. Šimona a Judy představí ve čtvrtek 2. června Kyjevští sólisté. Festival pak završí 3. června koncert Vídeňských filharmoniků s dirigentem Andrisem Nelsonsem. Řadu akcí bude také živě vysílat Český rozhlas Vltava. „Pandemie letošní ročník hodně ovlivnila, celý svět klasické hudby se za poslední dva roky změnil. Ale co je podstatné, že letošní Pražské jaro proběhne v plné síle a my už se těšíme na diváky,“ uzavřel ve vysílání Pavel Trojan. 

Související