Z produkce Rádia Devín. Urban Exploration

16. květen 2018

Městský průzkum opuštěných domů, industriálních staveb, zřícenin hradů a podzemních prostor jako hnutí. S trojicí slovenských urbexerů hovoří Mariana Jeremková. Poslouchejte on-line do 22. května 2018.

Neodnášejte nic! Jen fotky. Nenechávejte nic! Jen stopy.

To je jedno z hesel milovníků urbexu, kteří se vydávají do opuštěných objektů či podzemí a snaží se zachytit jejich atmosféru na fotky nebo videa. Co láká urbexery na místa, která už dávno žijí svým vlastním tichým životem? Je to romantické, ale také nebezpečné dobrodružství, snaha vzdálit se od běžných dní do prostoru, kde čas běží jinak. Jaká zde platí pravidla a existují kultovní místa urbexu?

Na to ve Večeru na téma, který jsme převzali z programu Rádia Děvín, odpoví trojice slovenských urbexerů: Lucia Gažíková, Zuzana Slaninková a Maťo Grečo.

„Diskusní pořad na aktuální společenská témata, zajímaví moderátoři, zajímaví hosté, zajímavá hudba, zajímavá témata.“ S tímto podtitulem vysílá Rádio Devín, kulturní stanice Slovenského rozhlasu, každý týden své Večery na tému. V rámci letošního projektu ČeskoSlovenský rok nabízíme některé pořady našim posluchačům, a to v takřka identické programové řadě stanice Vltava Večer na téma.

Vybrali jsme debaty přesahující do naší společné historie i české současnosti a témata, kterými Slovensko zaujalo v evropském kulturním prostředí. Jednou za měsíc se tak budeme moci setkávat s intelektuály, umělci, pedagogy nebo občanskými aktivisty, kteří vstupují do veřejného života dnešního Slovenska.

autoři: Petr Gojda , Český rozhlas Vltava
Spustit audio