Z opery La clemenza di Tito lze cítit to, co nesou všechna Mozartova díla – a to je neuvěřitelná víra v lidstvo, říká slovinský režisér Rocc

26. leden 2024

V sobotu 27. ledna si bude celý svět připomínat 268. výročí narození Wofganga Amadea Mozarta. Na scéně Velkého divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni bude mít premiéru nová inscenace Mozartovy opery La clemenza di Tito. Toto dílo, které bylo původně napsáno pro Prahu – premiéra byla v roce 1791 při příležitosti korunovace Leopolda II. českým králem – bude v rukou slovinského režiséra jménem Rocc. 

„Poté, co císaře Tita zradí jeho nejbližší přítel, druh, kamarád a spolupracovník Sextus, musí se Tito rozhodovat, jestli bude jednat legálně, nebo legitimně. To znamená, že se jedná takřka o anticko-dramatický konflikt. Může se rozhodnout jakkoli – že bude trestat, že se pomstí…, ale náš císař se rozhodne, že všem odpustí. Myslím si, že nám to ukazuje hlavně to, že bychom se měli učit být v první řadě lidmi – a to je něco, co je opravdu nadčasové,“ říká režisér Rocc. Poslechněte si celý rozhovor.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související