Yveta Schanfeldová: Lehnu si jako modlitba. Poezie mezi snem a bděním

14. listopad 2021

Ze sbírky Skromná místa nespaní české autorky žijící v USA čtou Apolena Veldová a Jana Ondrušková. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Apolena Veldová, Jana Ondrušková
Připravila: Olga Stehlíková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 14. 11. 2021

Česká básnířka žijící v Americe a píšící v českém jazyce Yveta Shanfeldová (1957) se českému čtenáři představila roku 2006 svou prvotinou Noční krční hřídel (Host 2006). Už tady byly do tvrdého povrchu vydrápány ostré obrysy její poetiky: samota ve dvou, věčná blízkost konce, druhý život – ten noční a jeho intimita. Následovaly sbírky Místo nedělí (2008), Nahmatávání dna (2012) a oceňovaná sbírka Máme to ještě lehké, jak jednou bude jasné (dybbuk 2017).

Nejnovější básnická kniha Yvety Shanfeldové byla nominovaná roku 2020 na Literu za poezii. Ze Skromných míst nespaní básnířka obhlíží své dětství, odcházení rodičů, odcházení svého mladého těla, milostné vztahy, rodičovství. Když život řídne a houstne sen, přichází nespavost, která tvoří jakousi materiální podstavu této sbírky. Sen a bdění jsou prostředníkem pro psaní i čtení jejích básní.

autor: Olga Stehlíková
Spustit audio