William Trevor: Apartmá s terasou

22. říjen 2019

Hořká komedie anglického humoristy Williama Trevora o tom, že každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán. A že jednoduchá lež je nakonec přijatelnější než komplikovaná pravda. Scénář pro rozhlas přeložil František Fröhlich. Vedle výborné Blanky Waleské a strhujícího Josefa Somra si v režii Josefa Melče zahráli Helga Čočková, Milena Dvorská, Jiří Pleskot a Jana Hlaváčová. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Jsou situace, kdy je člověku slušnost a ohleduplnost na škodu. Rozhodně to platí pro hru irského spisovatele Williama Trevora Apartmá s terasou. Starší osamělá slečna (Blanka Waleská) jde v dobré víře urovnat nedorozumění s novými nájemníky v domě, kde bydlí už řadu let. Jenže místo sousedů, kteří si na chvíli odskočili, se v bytě potkává s domovníkem Morganem (Josef Somr). Po pár skleničkách whisky, které si vynutí na mladé služebné, popustí domovník uzdu všemu hulvátství i zakomplexované zášti k nájemníkům luxusního apartmá a pak už se události řítí od katastrofy ke katastrofě. Domluvou a smířlivostí se jen těžko čelí primitivní sprostotě, stejně jako se pravda obtížně prosazuje tváří v tvář povýšené přezíravosti.

Blanka Waleská

Irský spisovatel William Trevor (1928–2016) je autorem mnoha románů a povídek, ale také divadelních, rozhlasových a televizních her. Jeho dílo, ceněné mnoha kritiky a spisovateli, bývá řazeno k tomu nejlepšímu, co moderní britská dramatika nabízí. Třikrát získal Whitbreadovu cenu a pětkrát byl nominován na Man Bookerovu cenu. V roce 2002 byl oceněn Řádem britského impéria. Česky vyšly povídkové výbory Andělé v Ritzu (1998), Čtenáři Turgeněva (2003), Den, kdy jsme se opili dortem a jiné povídky (2006) a romány Děti z Dynmouthu (2001), Dům v Umbrii (2005), Láska a léto (2010) a Příběh Lucy Gaultové (2011).

Osoby a obsazení: slečna Wintonová (Blanka Waleská), Morgan (Josef Somr), Bianca, italská služebná Runcových (Helga Čočková), paní Runcová (Milena Dvorská), pan Runca (Jiří Pleskot), paní Horderová (Jana Hlaváčová) a další

Překlad: František Fröhlich
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Režie: Josef Melč
Natočeno v roce 1969.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.