Ödön von Horváth: Povídky z Vídeňského lesa. Láska a smrt ve stínu řeznictví

10. září 2022

Stříbropěnný Dunaj, vídeňský valčík. Ten život umí být ale banální. Jedna z nejlepších a nejslavnějších her originálního rakouského dramatika. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Miroslav Stuchl
Překlad: Jiří Stach
Překlad písní: Pavel Kopta
Osoby a obsazení: matka (Jaroslava Obermaierová), Alfréd (Martin Preiss), Valérie (Vilma Cibulková), Hierlinger (Jiří Štěpnička), rytmistr (Radoslav Brzobohatý), Oskar (Bohumil Klepl), kouzelník (Miroslav Donutil), Marianna (Lenka Krobotová), Erich (Radek Holub), babička (Luba Skořepová), dáma (Eva Hrušková), Havlitschek (Vlastimil Zavřel), zpovědník (Alfred Strejček), amerikán (Zdeněk Maryška), konferenciér (Jan Kukla) a další
Dramaturgie: Jana Paterová
Hudba: Petr Mandel
Režie: Markéta Jahodová
Natočeno: v roce 2002

Zdánlivě banální příběh tragické lásky dcery obchodníka s kouzly, který se odehrává v kulisách lidové Vídně, nazval Ödön von Horváth podle slavného valčíku Johanna Strausse Povídky z vídeňského lesa.

Lidová hra Geschichten aus dem Wiener Wald (Povídky z Vídeňského lesa) byla prvním opravdu velkým autorovým úspěchem. Tato hořká satira je kritikou společnosti v hospodářské i morální krizi, dramatem všední malosti. Horváth vyšel z tradice vídeňských lidových her, jimž vévodil Johann Nepomuk Nestroy, a v takřka kalendářovém příběhu lásky a zrady vymaloval měšťáčky v jejich dokonalé podobě. Srdečnost je ve skutečnosti úlisností, upřímnost brutálním cynismem a zdvořilost maskuje lhostejný nezájem.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související