William Shakespeare: Troilus a Kressida

Méně známý Shakespearův příběh lásky odehrávající se na pozadí bojů trojské války.

Troilus a Kressida patří v rámci díla nejslavnějšího dramatika k méně známým a obtížně zařaditelným titulům. Hru váže mytologický kontext, prvky tragédie se střídají s ironií a drsným humorem.

Možná právě proto však může být i dnes překvapivě živým obrazem světa – surového, komplikovaného, dramatického i komického zároveň.

Příběh lásky a cti odehrávající se na pozadí trojské války natočil pro rozhlas v roce 1966 režisér Miloslav Jareš. Dvojici Troila a Kressidy ztvárnili Bořivoj Navrátil a Viola Zinková.


Osoby a obsazení: Priam, král trójský (Karel Pavlík), Hektor (Otakar Brousek), Troilus (Bořivoj Navrátil), Paris (Petr Herrmann), Aeneas, trójský šlechtic (Miroslav Doležal), Kolchaz, trójský kněz (Antonín Zíb), Pandar, strýc Kresidin (František Filipovský), Helena (Irena Kačírková), Kressida (Viola Zinková), Kassandra (Julie Charvátová), Andromaché (Karolina Slunéčková) a další

Autor: William Shakespeare:Přeložil a pro rozhlas upravil: Jaroslav KrausHudbu složil: Bohumil Čipera, řídí: Miroslav MatějůDramaturg: Dalibor ChalupaRežie: Miloslav Jareš

Natočeno v roce 1966.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu