Jediná myšlenka vyplní nekonečno. Výběr z básní a mystických vizí Williama Blakea

28. listopad 2022

Souzvuk z básní a mystických vizí anglického malíře a spisovatele Williama Blakea s hudbou vybranou v inspiraci blakeovskými názvuky Jima Jarmushe a Neila Younga. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Ivana Uhlířová, Ondřej Brousek, Ivan Řezáč
Připravil: Adam Borzič
Překlad: Zdeněk Hron, Sylva Ficová
Režie: Petr Mančal
Premiéra: 21. 9. 2020
Natočeno: v roce 2020
Výběr z Básní ze zápisníku, z Pickeringova rukopisu, ze sbírek Písničky nevinnosti a Písničky zkušenosti a textů z knihy Snoubení nebe a pekla.

Dílo Williama Blakea, slavného mystika a vizionáře anglického umění přelomu 18. a 19. století, představuje pro vltavský Souzvuk básník Adam Borzič: „Anglický básník, malíř, grafik a tiskař patří k nejpozoruhodnějším postavám onoho zvláštního období evropské kultury, kdy rozjasněný Věk rozumu začíná vrhat první stíny, a z nichž se postupně rodí romantická revolta. Blake ovšem do žádné doby úplně nezapadá. Za života takřka neznámý, vnímaný spíše pro své tiskařské a ilustrátorské dílo, v podstatě nepochopený, i nejzajímavějšími romantiky svého věku pokládaný za blázna, se až po smrti stane zářivou kometou vizionářské poezie, která skrze něj mluvila slovem i obrazem. Až mnohem později se k básníkovi přihlásí další literární a umělecké generace, symbolisty počínaje až k beatníkům, kteří se už nezaleknou jeho díla plného andělů a duchů, kosmických sfér a erotu, jeho mysticismu i revolučního naturelu, v osobním i společenském smyslu.“

V reprezentativním výběru z kratších i delších Blakeových básní a textů se setkáte s nejrůznějšími polohami tohoto londýňana, který inspiroval romantiky, beatníky i další tvůrce, jimž bylo vlastní obhajovat iracionalitu v umění i životě. Setkáte se s autorem, který dává hlas dětským kominíčkům – sirotkům prodaným na zlézání a vymetání komínů, jejichž život byl děsivý i mimo komíny a jejichž smrt číhala na každém pracovním kroku. Poznáte veršotepce, který hájí každý život proti zkostnatělé věrouce kostelů či zavedené morálce.

Čtěte také

Básníka, který žasne nad krásou a spletitostí světa (vzpomeňme jeho snad nejslavnější báseň Tygr, žasnoucí nad krásou ve spojení s krutostí, o které psal také Jorge Luis Borges). Malíře, který v extatických vizích nahlíží skrz trhliny zdánlivých pořádků metafyzickou podstatu světa. Který si tyká s anděli a bohy i s ďábli. Který večeří s proroky Izajášem a Ezechielem a rozmlouvá s nimi o zjevené Pravdě a pravdivosti Zjevení. Autora, který by se bez majuskul ve svém díle neobešel.

Krátké básně ze souborů Zpěvy nevinnosti a Zpěvy zkušenosti uvádíme v nových překladech Sylvy Ficové, dále zazní také cyklický symbolický příběh Duševní poutník či fascinující, chrlivá báseň Proroctví nevinnosti v překladech Zdeňka Hrona a v podání Ivana Řezáče, Ivany Uhlířové a Ondřeje Brouska. Hudebně pak připomeneme blakeovské variace Neila Younga a Jima Jarmushe z filmu Dead Man.

autoři: Adam Borzič , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související