Waltariho týden nabízí maraton literárních a filmových akcí

24. září 2013

V Městské knihovně v Praze probíhá od úterý 24. do soboty 28. září Waltariho týden věnovaný tvorbě jednoho z nejznámějších finských spisovatelů Miky Waltariho.

Akci pořádá Skandinávský dům, který připravil řadu přednášek, besed a filmových projekcí. V úterý 24. září se od 18 hod. v Klubovně Městské knihovny uskuteční setkání s českými překladateli a nakladateli spjatými s dílem Miky Waltariho.

Ten je u nás znám především jako autor slavného historického románu Egypťan Sinuhet, ale jeho tvorba zahrnuje celou škálu dalších žánrů, od povídek, přes detektivky, pohádky, divadelní hry až po poezii či literaturu faktu.

Ema Stašová ze Skandinávského domu hodnotí Waltariho literární styl jako velice čtenářsky přístupný: „Užívá květnatý, příjemně plynoucí, rytmizovaný jazyk. Čtenáři mají taky rádi humanistické myšlenky, které do svých knih vkládal, ať jsou to detektivní příběhy, nebo historické romány.“

Divadelní hry Miki Waltariho se občas uvádějí ve Finsku i u nás, naposledy to bylo v Jihlavě.

Nejznámější z Waltariho díla ovšem zůstává Egypťan Sinuhet. Autor sám v Egyptě nikdy nebyl, ale měl pečlivě nastudované zdroje, které pak volně dotvářel. Ač jde o historický román, zrcadlí se v něm zklamání nad poválečným vývojem ve Finsku.

Právě tomuto románu bude věnován páteční Egyptský večer. Waltariho týden dále nabízí například přednášku největšího finského odborníka na Miku Waltariho a projekci filmových adaptací několika Waltariho knih.

autoři: Marina Feltlová , Helena Petáková
Spustit audio