Vzniká seriál o čarodějnických procesech

7. říjen 2004

Režisér Oliver Morgenstern pracuje v těchto dnech na dokumentárním cyklu nazvaném V plamenech církve. Zabývá se v něm čarodějnickými procesy u nás i v Evropě, analyzuje dobu, která je připustila, a poukazuje na viníky i oběti.

"Cyklus by měl vzniknout pro BBC a HBO, pokud se objeví i další zájemci, budu rád," upřesňuje režisér, který by uvítal vstup dalšího koproducenta.

Základní osou seriálu jsou události, které se před 320 lety odehrávaly na severní Moravě. Mezi asi stovkou obětí nesmyslných procesů se ocitl i katolický duchovní Kryštof Alois Lautner. Postavil se proti řádění všemocného "vyšetřovatele" Bobliga z Edelstadtu, jenž čarodějnice viděl všude kolem sebe. Obviňoval je, že se na košťatech slétají na Petrovy kameny v Jeseníkách a tam obcují s ďábly. Jistě ne náhodou si podezřelé vybíral v rodinách, které disponovaly značným majetkem. Obvinění, jejichž přiznání bylo vymáháno mučením, skončili na hranici, část jejich majetku připadla jemu a zkrátka nepřišla ani církev.

"Třeba náš cyklus přinese nějakou dějepisnou změnu, nový pohled, který tu schází," doufá Oliver Morgenstern. "Tyto události vlastně dodnes nebyly dokumentárně plně popsány," dodává. Historická fakta čerpají autoři dokumentu především v severomoravských archivech - ve Velkých Losinách, v Olomouci, v Šumperku. Podle režiséra to je dobrodružné objevování - už třeba jen proto, že značná část písemností je v německém švabachu. "Našel jsem i lidi, kteří o těchto událostech hodně vědí. Vděčný jsem především za pana Spurného ze Šumperka. To je člověk, který spolusestavoval knihu Kladivo na čarodějnice a pomáhal i režiséru Otakaru Vávrovi se stejnojmenným filmem," pochvaluje si Morgenstern, který doufá, že by první díly mohly spatřit světlo světa do roka. A věří také v to, že cyklus nakonec uvidí i diváci České televize.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.