Vzhůru do Hamburku!

1. srpen 2008

Skupina Tocotronic je jednou z nejznámějších a nejlepších německých indie kapel. Podařilo se jí spojit pro mnohé nespojitelné - dobré rockové písničky a němčinu. Společně se skupinami Die Sterne nebo Blumfeld patří k zakladatelům takzvané hamburské školy. Kapely vycházejí z vlivu Nové německé vlny, kterou ale obohatily o punk, alternativu, pop, grunge a dobré, intelektuálně laděné texty.

Tocotronic vznikli v Hamburku v roce 1993. Jméno si zvolili podle japonského předchůdce gameyboye, zvaného Tricotronic. Jejich popularita zejména mezi vysokoškolským publikem raketově narostla po vydání debutové desky Digital ist besser (1995). Úspěšná ale byla i další alba jako Wir kommen um uns zu beschweren, Tocotronic, Pure Vernunft darf niemals siegen nebo loňská kolekce Kapitulation.

Ze zvuku Tocotronic je jasné, koho si rádi pouštěli a pouštějí, občas totiž zacitují ze Sonic Youth, Pavement nebo The Cure. Kapelu tvoří kytarista a zpěvák Dirk von Lowtzow, který je také podepsaný pod často melancholickými texty, baskytarista Jan Müller, bubeník a klávesista Arne Zank a od roku 2004 rovněž americký kytarista Rick McPhail.

Tocotronic měli a mají velký význam i pro další, mnohem mladší a komerčně někdy dokonce úspěšnější německy zpívající rockové skupiny, kterým otevřeli cestu, jako například Juli nebo Mia. Kapele se navíc podařilo ovlivnit nejen hudbu, ale i klubovou módu: k jejich stylu patří sportovní bundičky adidas, patky, manšestrové kalhoty a okopané kecky.

Na hudební výlet do Hamburku vás v úterý 5. srpna pozve spisovatel Jaroslav Rudiš.

www.tocotronic.de

www.myspace.com/tocotronic

Spustit audio