Vyzkoušejte to s dětmi i jinak. Zajímavé vzdělávací platformy nabízí přístup zdarma

19. březen 2020

Přinášíme vám tipy, jak si vaši domškoláci mohou užít nevšední čtení příběhů, zahrát si edukativní hry a nebo si rovnou vytvořit vlastní digi knihu, na které mohou spolupracovat klidně i se spolužákem v karanténě.

Red Monster

Učení s příšerou Tě bude bavit, tak zní motto moderní vzdělávací platformy Red Monster. Jde o platformu, na které najdete online kurzy pro žáky základních a středních škol. Žádného monstra se bát nemusíte. Naopak, vaše děti mohou v příjemném vizuálním prostředí trénovat gramatické jevy, prvouku nebo třeba panovníky českých zemí. Na profilu si pak může školák zkontrolovat průběžné hodnocení a zaměřit se na to, co mu nešlo.

Booko.cz

Ilustrace BOOKO

V těchto dnech určitě využíváte s vašimi dětmi hojně domácí knihovnu. Pokud v ní ale nemůžete najít knihu, kterou potřebujete, můžete hledat i v online knihovničkách. Jednu z nich dává teď zdarma k dispozici aplikace Booko, která představuje ve své online knihovně přes 100 tzv. interaktivních knížek. Můžete mezi nimi najít Dášeňku, Krásná česká říkadla nebo Lili a Momo Katariny Macurové. Do příběhů jsou vloženy hry - děti si mohou zahrát pexeso, sudoku, vybarvit omalovánky nebo hledat rýmy. Interaktivní knížky jsou zařazeny do skupin podle věku, žánru, témat i jazyka.

Book Creator

Zkuste vašim dětem představit možnost vytvořit si vlastní digi knihu. Jde o knihu, kterou může vaše dítě tvořit, upravovat a až bude mít téma uzavřené, tak ji publikovat online. Book Creator je jedna z prověřených platforem pro tvorbu digi knih ve školním prostředí, ale můžete ji využít i doma. 

Čtěte také

Aplikace je určená prvostupňovým školákům, ale překážkou jim může být zpočátku angličtina. Díky ikonám ale pochopí systém a začnou vkládat vlastní texty v různém formátování, obrázky, fotografie, videa, audionahrávky nebo aktivní odkazy a upravovat vzhled své knihy. Digi kniha pak slouží jako určité portfolio k průzkumu a je skvělou formou, jak výsledky vlastní práce sdílet s ostatními. Důležité je, že na jedné digi knize může váš školák pracovat sám nebo rovnou v týmu se svými spolužáky nebo i s pedagogem.

Výsledné dílo lze vyexportovat v různých formátech: ebook, pdf nebo jako video. Pro učitele to může být také způsob, jak vytvořit vzdělávací materiály, ve kterých mohou připravovat pro své žáky materiály upravené na míru.

Karetní hra Difference

Aby si vaše děti potrénovaly slovní zásobu a schopnost rychle se vyjádřit, můžete v rámci domácí školy sáhnout i po deskových hrách. Dnes doporučujeme jednoduchou postřehovou hru, kterou si mohou zahrát jak starší, tak i děti od 6 let. Hraje se s ilustrovanými kartami a principem je najít a přesně pojmenovat mezi jednotlivými dvojicemi karet rozdíly. Difference patří mezi herní jednohubky – jedna hra trvá zhruba deset až patnáct minut. 

Aplikace Nauč se pravopis

A když potřebujete prostě rychlé procvičování českého pravopisu, můžete zvolit některou z aplikací, které jsou určeny pro telefon nebo tablet. V aplikaci Nauč se pravopis při úspěšném řešení mohou děti sbírat body a sledovat své skóré. Testy si je možné nadefinovat přesně podle toho, jaké jevy chcete procvičit.

Spustit audio

Související