Vystřízlivění z amerického snu. Miřenka Čechová jako Miss Amerika

7. květen 2018

Miss Amerika, to je příběh ženy, která se zamilovala do města, v němž je cizinkou a také název nového multimediálního projektu performerky Miřenky Čechové a souboru Spitfire Company.

V symbolickém prostoru podzemní dráhy rozehraje hlavní a jediná hrdinka příběh o americkém snu i novém druhu samoty. Multimediální projekt Miřenky Čechové a hudebníka Martina Tvrdého ukazuje syrový obraz života na Manhattanu skrze koláž hudby, textu, rapu, slamu a stand upu.

Miss Amerika

Češka zamilovaná do amerického velkoměsta. To je Mckenzie Tomski, americké alter ego české performerky, choreografky, herečky a tanečnice Miřenky Čechové.

Mckenzie Tomski vypráví příběh východoevropské imigrantky a v tomto příběhu není jen moje zkušenost, ale i zkušenost jiných lidí, kteří přijeli do New Yorku s velkým americkým snem. Všichni naráží na skleněný strop, šedou zónu, která je nerozpustná. Mckenzie Tomski je newyorský misfit. Ona tam nepatří, ale příliš nepatří ani sem. Je pro mě filtrem, kterým nahlížím svou zkušenost. Je naivní, bezprostřední, rozhodně se s věcmi příliš nepáře, ale konfrontuje se s nimi přímo. A permanentně selhává.
Miřenka Čechová

Miss Amerika

Miřenka Čechová v inscenaci Miss Amerika zúročuje svou několikaletou zkušenost s životem v New Yorku, kde mohla zakusit, co reálně znamená žít americký sen. Pocit lásky k městu ani dnes nemizí, ale z amerického snu už vystřízlivěla.

Myslím si, že americký sen už dnes neplatí, že už po něm zbývá jen efemérní stopa v nás, tedy v těch, kteří v Americe nežijeme. Je to sen všech imigrantů a cizinců, kteří přijíždějí do Ameriky a doufají, že to tam dokážou, že začnou jinak nový život. Dnes, i tím, že kultura se vlivem globalizace mění, je to jinak. I New York se proměnil a stává se jedním z mnoha velkoměst. Ačkoliv mu musím stále přiznat neuvěřitelnou dávku energie.
Miřenka Čechová

Miss Amerika

Miřenka Čechová v multimediálním projektu pro sebe objevuje novou oblast umění, a to je hudba. Do projektu přizvala Martina Tvrdého, který zhudebnil víc než deset písní a zasvětil ji do světa rapu.

Nechceme to klasifikovat pouze jako rap, ale jsou tam další techniky performance, jako je stand-up nebo slam poetry. Svou americkou zkušenost v podstatě celou verbalizuji, což je pro mě nová zkušenost, nový způsob vyjádření. Znamená to pro mě, že se musím s diváky naučit komunikovat jinak než doposud. Dalším výrazovým prostředkem Mckenzie Tomski jsou i vizuální média, protože dokáží lépe zpřítomnit její vnitřní představy. Sáhli jsme i po komiksu, který přímo pro mě namaloval můj kamarád z amerických studií Chin Yewa.
Miřenka Čechová

Multimediální inscenace Miss Amerika je spojena i se stejnojmennou knihou povídek Miřenky Čechové, která vyjde letos v červenci v nakladatelství wo-men.

Miřenka Čechová je v současnosti jednou z nejvýraznějších představitelek tanečního a fyzického divadla působící u nás i v zahraničí. Jako performerka má na svém kontě více než 18 celovečerních inscenací. Je spoluzakladatelkou Spitfire Company a souboru Tantehorse. Během studia získala prestižní Fulbrightovo stipendium pro výzkum a pedagogickou činnost na American University ve Washingtonu DC, kde vůbec jako první vyučovala fyzické divadlo.

Spustit audio

Související