Výlet do snů našeho dětství. Laterna magika uvádí Zahradu na motivy Jiřího Trnky

20. prosinec 2018

V inscenaci Zahrada ožívají vzpomínky tanečníků a tvůrců na jejich dětství. Vizuálně-taneční inscenace pro celou rodinu využívá velkoplošné projekce, mapping a přenosné projektory.

Inscenace Zahrada je poetickým tanečním divadlem plným obrazů a pocitů, které nosíme uvnitř sebe. Nevypráví přesný příběh z knihy Jiřího Trnky, ale jen volně inspiruje tvůrce k tomu, aby oživili své vzpomínky na své dětství a na bytosti, které se rodily v jejich fantazii.

Pro mě volná inspirace znamená, že jsme na to šli obráceně - skrze Trnkovu knihu jsme se dostali do našeho dětství. Inscenace je pak obrazem našich vzpomínek na naše dvorky. Chtěli jsme si zkrátka vybavit to, na co jsme v dnešním shonu už zapomněli. Rád bych, aby naše inscenace pomohla u diváků vzbudit to, co vyvolala kniha Jiřího Trnky v nás, tedy to, jak jsme se radovali, jak jsme byli bezstarostní.
Pavel Knolle

Zahrada, Laterna magika

Hudbu k inscenaci vytvořil skladatel Jan Šikl. Scénické řešení je společným dílem výtvarníků Jana Brejchy a Mikoláše Ziky, kteří se také podílejí na tvorbě kostýmů, jejichž funkčnost splývá se scénografickými prvky. Veškeré filmové projekce tvoří digitálně animované kresby Terezy Bartůňkové. V Zahradě budou naplno využity technické možnosti a principy Laterny magiky.

Využijeme klasickou přední projekci na plátno a další projekce promítneme na podlahu, která je skutečně veliká, 14 x 14 metrů. Ušili jsme si ale na sebe bič, protože jsme se rozhodli to doplnit malými projekcemi, které musí obsluhovat tanečníci.
Pavel Knolle

Zahrada, Laterna magika

Choreografii pro inscenaci Zahrada vytvořili David Stránský společně se Štěpánem Pecharem. Výsledná forma se zakládá na úzké spolupráci s tanečníky a tanečnicemi, kteří se na ní také tvůrčím způsobem podílejí.

Snažili jsme se v tanci obsáhnout pohyby, které by evokovaly různé živočichy či různé organické jevy. Tanečníci i tanečnice měli během zkoušení dost volnosti v kreativitě a bylo krásné sledovat, co vznikalo ve chvíli, když se v nich podařilo probudit představivost. Choreografii Zahrady charakterizuje pestrost, různost dynamiky a stylizace, což dohromady sjednocuje právě téma snů a dětství.
Štěpán Pechar

Zahrada, Laterna magika
Spustit audio