Vlastimil Třešňák: Malá srdeční příhoda. Ironická komedie o srdci Evropy

16. srpen 2022

Ironická komedie o časech, kdy kotelny obsluhovali intelektuálové, podnikat se nesmělo, ale bylo třeba najít pravý střed Evropy, je dramatickým počinem písničkáře Vlastimila Třešňáka. Ten je zároveň autorem hudby k rozhlasové inscenaci z roku 1999, v níž uslyšíte Květu Fialovou, Ladislava Mrkvičku a Aloise Švehlíka. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Scénář a hudba: Vlastimil Třešňák
Osoby a obsazení: madam (Květa Fialová), Loli (Kateřina Lojdová), Morava (Václav Vydra), Šmirc (Ladislav Mrkvička), Pešta (Stanislav Fišer), Getz (Alois Švehlík) a Geodet (Filip Blažek)
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Režie: Milan Schejbal
Natočeno: v roce 1999

Mnohostranně nadaný umělec Vlastimil Třešňák je znám jako autor a zpěvák folkových, později i rockových písní, vydal řadu prozaických knih, věnuje se malbě, fotografuje. Vyrůstal v pražském Karlíně. Po ukončení základního vzdělání pracoval v příležitostných, převážně dělnických zaměstnáních. V roce 1974 byl zbaven možnosti oficiálně vystupovat, po podpisu Charty 77 byl po následné brutální policejní šikaně přinucen počátkem 80. let Československo opustit. Vycestoval v roce 1982 do Švédska, později žil také v NSR. Od roku 1995 žije převážně v České republice.

Třešňákova dramatická prvotina Malá srdeční příhoda byla zpracována jako rozhlasová hra a získala cenu Prix Bohemia Radio 1999.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Martin Velíšek
Spustit audio

Související