Vladimír Veit: Rosa coeli

18. září 2013

Dalším pozoruhodným albem, které nakladatelství Galén vydává v roce 20. výročí svého trvání, je album Rosa coeli se zhudebněnou poesií Jana Skácela. Jeho poezii vybral, zhudebnil a ve studiu Jámor natočil otec českého folku Vladimír Veit.

Silnou Skácelovu poezii uchopil po Veitovsku, v nejpřirozenějším pojetí, jen zpěv a kytara. Na album Rosa coeli také zařadil i několik básniček určených dětem a k jejich natočení si přizval třináctiletou Adélku Řezáčovou.

Vladimír Veit začínal dráhu písničkáře ve druhé polovině 60. let. Často byl tehdy k vidění s Jaroslavem Hutkou, se kterým spolupracuje dodnes. Dosud mu zhudebnil na stovku textů. Vedle vlastní tvorby se věnuje i zhudebňování poesie našich i světových básníků.

Veit byl spoluzakladatelem volného sdružení písničkářů „Šafrán“, i když s ním vystupoval jen sporadicky, pozornosti STB neunikl, skládal hudbu na texty Václava Havla, Petra Kabeše, Milana Kundery, Pavla Kohouta a dalších signatářů Charty 77. Tento výběr vyšel na prvním Veitově albu „Texty“ v roce 1982 v exilovém vydavatelství Šafrán ve Švédsku. V té době žil Vladimír Veit už rok v emigraci, jeho druhým domovem se stala Vídeň. Vzpomíná na ni jako na laskavé město, ve kterém se dobře žije.

V emigraci Vladimír Veit vydával alba s vlastní tvorbou i zhudebněnou poezií oblíbených básníků. Také příležitostně spolupracoval se Svobodnou Evropou, Hlasem Ameriky, BBC či Deutsche Welle. Když se po revoluci vrátil do vlasti, usadil se na venkově v jižních Čechách, kde nadále skládá nové písničky, tu a tam koncertuje, píše scénáře, prózu a s láskou se stará o spoustu koček (čtyřnohých).

Na obalu alba je fotografie zachycující zřícenu kláštera premonstrátek Rosa coeli (z latiny růže nebes) v Dolních Kounicích u Brna.

Výběr z obsahu CD:

O čem se ptáčkům zdáváPředměstské kinoBásníkůmZahradnictví tety MarieRosa coeliUspávanka se starými domyMost

Hudba: Vladimír Veit, texty: Jan Skácel

autor: Ivana Radechovská
Spustit audio