Vít Janota – Jen třídit odpad nestačí

15. říjen 2011

Sugestivní básnickou skladbu Víta Janoty Jen třídit odpad nestačí, která vypovídá mnohé o dnešní době a světě, představí pořad Svět poezie na vlnách Českého rozhlasu 3 – Vltava. Vít Janota, ročník 1970, je generační souputník Karla Kuny, Jaroslava Rudiše nebo Igora Malijevského.

Manžel, otec svých synů, amatérský saxofonista kapel, které nikdo neznal a kavárenský sportovec,“ uvádí o sobě Vít Janota. Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu University Karlovy - obor fyzika molekulárních struktur. Dnes pracuje jako programátor a internetový grafik.

Janota patří ke kmenovým autorům vydavatelství Dauphin. Doposud zde vydal pět básnických sbírek, například K ránu proti nebi (2002) a Fasování košťat (2004) nebo Praha zničená deštěm (2006). Svět kolem nás nahlíží autor klidným soustředěným zrakem, bez patosu a verbálních atrakcí, se smutkem a s jistými rozpaky vypovídá o omšele luxusní realitě naší doby.

Pořad věnovaný jedné z nejzajímavějších básnických knih letošního roku Jen třídit odpad nestačí“ připravil v plzeňském studiu Českého rozhlasu Dominik Mačas. Ukázky básní zazní v autorské interpretaci Víta Janoty.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.