Virginia Woolfová: Deníky. Intimní průvodce životem a dílem výjimečné spisovatelky

Co dělala Virginie Woolfová mezi lety 1918 a 1941? Co si myslela o sobě, o lidech, které potkávala, o životě? Z deníků významné anglické spisovatelky čte Taťjana Medvecká. Poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Z vlastního překladu připravila: Kateřina Hilská
Účinkuje: Taťjana Medvecká
Režie: Ivan Chrz
Natočeno: v roce 2007

Vrcholná představitelka anglického modernismu Virginia Woolfová (1882–1941) v osobní vzpouře proti zbytkům viktoriánství žila v Londýně s družinou anglických intelektuálů, mezi něž patřil i její pozdější manžel Leonard. Ten se stal nejen jejím nakladatelem a celoživotní záštitou jejích emancipačních postojů, ale také její oporou v letech trápení s depresemi a duševní chorobou, která ji nakonec dohnala k sebevraždě utopením. „Nejdražší,“ napsala mu, než vstoupila do řeky Ouse, „jsem si jistá, že zase ztrácím rozum a že už nemůžeme znovu procházet vším tím peklem. A vím, že tentokrát bych se z toho nedostala. Opustilo mě všechno – kromě jistoty, že ty jsi dobrý člověk. Já už ti přece nemůžu dál kazit život. Nevěřím, že by se na světě našli dva jiní lidé, kteří by byli šťastnější než my dva.“ 

Leonard také pořídil v 50. letech 20. století výbor z manželčiných deníků – 26 zápisníků velkého kvartového formátu. Odráží se v nich literární svět, jehož byla Virginia Woolfová jednou z hlavních postav. Rozmlouvala v nich sama se sebou o rozepsaných i chystaných dílech, kriticky komentovala knihy, které četla, najdeme zde i postřehy k evropské politické situaci. Zápisky začínají rokem 1918 a končí 1941, mezi těmito letopočty vyčteme zprávu o uměleckém i lidském dramatu, o tvůrčím procesu nad stěžejními prozaickými díly Virginie Woolfové na pozadí každodenního života velké osobnosti, hájící poctivost a svobodu v psaní i prožívání.

Deníky Virginie Woolfové vyšly v Londýně roku 1975. V českém překladu Kateřiny Hilské, opatřeném vysvětlivkami a rejstříkem, je vydal Odeon roku 2006. Rozhlasový výběr, pořízený překladatelkou, čte v režii Ivana Chrze Taťjana Medvecká. Pořad byl natočen v roce 2007, nyní ho uvádíme u příležitosti 140. výročí narození autorky: Virginia Woolfová se narodila 25. ledna 1882 v Kensingtonu.

autoři: Kateřina Hilská , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související