Viktor Dyk: Ondřej a drak. Pohádkové drama s Pavlem Pavlovským v titulní roli

Moderní pohádku o hrdinovi, který porazil draka, ale neporazil lidskou hloupost, poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Malou vesnici postihne neštěstí. Drak na vesničanech požaduje nejkrásnější pannu. O její život se jako jediný odhodlá bojovat její milý Ondřej. Ukáže se, že drak neexistuje a doposud uctívaný hrdina se stává terčem posměchu.

Básník a dramatik Viktor Dyk byl vlastencem a zároveň břitký kritik projevů malosti vlastního národa. Jeho ironický pohádkový příběh Ondřej a drak je osobitou variací na téma občanské odvahy a oddanosti ideálům.

Osoby a obsazení: Ondra (Pavel Pavlovský), Lojza (Tomáš Šolc), Váša Pazourek (Ivan Gübel), Madlenin dědeček (Jiří Kostka), Ferda (Martin Velda), Franta (Antonín Procházka), Štěpán (Josef Nechutný), Honza (Jaroslav Someš), Mašek (Miroslav Dubský), kantor (Miloslav Včala), starosta (Jaroslav Choc), Šebesta (Jiří Chmelař), Madlenka (Ilona Vaňková), Barča (Zora Kostková), Pepča (Vanda Švarcová), Běta (Blanka Lormanová) a stařenka Řehořová (Netta Deborská)

Rozhlasová úprava: Lída Naarová
Hudba: Jan Málek
Dramaturg: Ivan Škapa
Režie: Vladimír Tomeš

Nastudovala Plzeň v roce 1981.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio