K tobě, Země zaslíbená. Tragikomický příběh o hledání smyslu života uvede Vltava na první svátek vánoční

23. prosinec 2019

Snaha nalézt opět štěstí v životě tematicky proplouvá hrou „K tobě, Země zaslíbená“ Jeana-Clauda Grumberga. Hra nás vtahuje do života manželského páru, který přisel o jednu z dcer v koncentračním táboře, přičemž druhá s nimi přestala udržovat vztah. V rozhlasovém zpracování v režii Natálie Deákové hrají Igor Bareš a Pavla Tomicová.

Karel Spodek je zubař. Se svou ženou Klárou žije v Paříži. Během války ztratili v koncentračním táboře mladší dceru a nyní se dozvídají, že se s nimi jejich první dcera, kterou ukryli před válečnými hrůzami v katolickém klášteře, už nechce setkat. Hra začíná v momentě, kdy pár začíná kvůli odmítavému postoji svého dítěte propadat zoufalství.

Rozhlasová adaptace Grumbergovy divadelní tragikomedie „K tobě, země zaslíbená“ začala tentokrát už od překladu. Ve francouzském originále se hlavní hrdina jmenuje Charles Spodek, což v češtině budí nežádoucí konotace. Po poradě s překladatelkou Kateřinou Neveu bylo příjmení změněno na Sabowicz naznačující, stejně jako původní Spodek, východoevropský židovský původ. 

Dalo by se říci, že je to typický židovský inteligentní humor založený na ironii a odstupu.
Natália Deáková

Podle režisérky Natálie Deákové je v tragickém příběhu cítit i dávka ironie: „Sám příběh je tragický – co může být horšího, než přijít o vlastní děti – ale autor k tomu všemu přistupuje s nadhledem. A takto vytváří i hlavní postavu doktora Sabowicze, kterého představuje jako zatvrzelého a cynického člověka.“ 

Natáčení hry Země zaslíbená, Pavla Tomicová a Igor Bareš

Manželé Sabowiczovi jsou oba židovského původu a tak, přestože jsou nevěřící, trpěli za války stejně jako všichni ostatní Židé. Bohužel ani po válce se jejich situace nezmění, neboť jsou svým okolím k židovství doslova odsouzeni, i když oni si s praktikujícími Židy nemají co říct. Nakonec i Karel Sabowicz podlehne vnějším tlakům společnosti a přání vlastní ženy a společně utíkají před svými osobními problémy hledat štěstí do Izraele. Natália Deáková svěřila hlavní role židovských manželů Pavle Tomicové a Igoru Barešovi.

„Karel je člověk, který se zatvrdí. Volí tuto životní cestu, protože nechce opustit svou ženu. Ta ovšem jeho misantropstvím strádá. Nechci ale, aby to teď vyznělo smutně. Autor jejich příběh zabaluje do humorného hávu,“ popisuje Bareš. 

Natáčení hry Země zaslíbená, Igor Bareš

Hlavním tématem hry je hledání smyslu života, míní Natália Deáková: „Oba protagonisté hledají smysl života, zvláště tedy po té, co přijdou o obě dcery. K tomu všemu přišli i o vlastní majetek, ale v takové situaci něco jako majetek, nehraje vůbec podstatnou roli.“

Český rozhlas Vltava: premiéra 25. prosince od 20 hodin a poté online po dobu jednoho týdne po odvysílání

Osoby a obsazení: Karel Sabowicz  (Igor Bareš), Klára Sabowiczová (Pavla Tomicová - Malá), Jejich dcera (Eliška Zbranková), Paní Zuzana a sbor (Andrea Elsnerová), Autor, Zuzanin syn - dospělý (Hanuš Bor), Autor, Zuzanin syn - dítě (Kryštof Racek), René Bertrand (Leoš Noha), Jeho žena (Halka Třešňáková), Matka představená (Marika Procházková), Max, Karlův bratranec a sbor (Jaromír Dulava), Miriam, jeho žena (Dana Černá) a Stalingrad, pacient (Petr Čtvrtníček). Sbor (Andrea Elsnerová, Dana Černá, Jaromír Dulava, Petr Čtvrtníček)

Přeložila: Kateřina Neveu
Rozhlasová úprava a dramaturgie: Renata Venclová
Režie: Natália Deáková

Natočeno v roce 2019 (premiéra). 

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.