Vesna Evans: Fjord v louži. Kdo z Magnuse sundá nálepku vraha?

4. říjen 2023

Lidé tak rádi lepí na druhé nálepky! Pakliže vědí, že jistý Magnus z Oslo zabil člověka, nedovolí mu nálepku vraha sundat. Odlepí ji až žena, která se nebojí zeptat, protože ví, že věci obvykle bývají složitější... Premiéru poslouchejte on-line čtyři týdny po odvysílání.

Účinkuje: Lenka Krčková
Připravila: Ivana Myšková
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 4. 10. 2023
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Vesna Evans, rozená Tvrtković, se narodila v Sarajevu, ale už od svých jedenácti let (od roku 1993) žila v Praze, kam její rodiče uprchli před občanskou válkou v bývalé Jugoslávii. V roce 2009 vystudovala tvůrčí psaní na Literární akademii Josefa Škvoreckého a česky napsala tři knihy. Debutovala sbírkou povídek Ani ve snu (Kniha Zlín, 2010). Stejného roku vyšla i její povídka Ze strachu v povídkové antologii nakladatelství Listen. V roce 2012 vydala novelu Idioti 21. století (JaS, 2012).

Ve své zatím poslední knize, románu Sametový domov (MOBA, 2022), zpracovává téma uprchlictví. Příběh čtyřčlenné rodiny, která je nucena najít si nový domov, sice vychází z autentických pocitů, rozhodně se však nejedná o autobiografii.

„Vzpomínky umí být i nespolehlivé,“ připomíná autorka v jednom z četných rozhovorů, „navíc když jsi dítě. S bráchou jsme se o některých událostech bavili a oba dva jsme si je vybavovali odlišně.“ Třicet let staré vzpomínky jsou bohužel stále aktuální.

„Mluvila jsem se známými z Bosny a Hercegoviny a všem se probouzejí traumata. Když se na Ukrajině střílí a bombarduje, dokážu si to živě představit, mám to zažité, pro mě to nejsou jen události ze zpráv. Doufám, že díky mé knize čtenáři trochu pochopí, jak se cítí lidé, kteří prchají před válkou.“

Povídka Fjord v louži se sice odehrává v Norsku, i tady je však téma odcizenosti a vyhnanství stále přítomné.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio

Související