Veřejný nepřítel č. 1

9. leden 2009

Jacques Mesrine bývá označován za největšího francouzského gangstera všech dob. Kontroverzní postava lákala několik generací filmařů (o Mesrinovo ztvárnění měl zájem i Jean-Paul Belmondo) jako nejnákladnější francouzský filmový projekt byla Mesrinova biografie natočena až teď. V režii Jeana-Francoise Richeta přichází do kin drama Veřejný nepřítel č. 1 a Veřejný nepřítel č. 1 - Epilog. Francouzští tvůrci považovali Mesrinův příběh za natolik pozoruhodný, že jej s péčí sobě vlastní rozdělili na dvě části. Obě fungují do značné míry jako samostatné filmy, po zhlédnutí jedné však velmi pravděpodobně bude chtít divák vidět i druhou. UVNITŘ TRAILERY!

Na velkorysé ploše (celkem 240 min) Richet mapuje příběh zločinecké legendy, kterou Francouzi uctívali a jejich vláda nenáviděla. Mesrin v letech 1959-1979 vykrádal banky i kasina ve Francii, Kanadě i Americe, unášel miliardáře, unikal z vězení i soudních přelíčení a ještě stihl nesčetné milostné avantýry. To všechno s překvapující lehkostí i cynismem a za neskrývaného výsměchu policii i veřejnosti. Svou výjimečností, hraničící s velikášstvím, a zálibou v parukách a převlecích byl miláčkem médií, policii však jeho dvacetileté řádění dohnalo k ráznému kroku: v roce 1979 byl Mesrin přímo na ulici bez soudu zastřelen.

Richet sleduje Mesrinův příběh od návratu války v Alžíru. Po chabém pokusu novopečeného otce vést spořádaný život je zřejmé, že pohybovat se mimo zákon je pro něj jediný možný způsob života. Nejprve byl členem zločineckého kartelu, později si na vlastní pěst buduje pověst obávaného gangstera. Občasné zatčení a pobyt ve vězení téměř pravidelně končí Mesrinovými útěky, které se pohybují na hranici uvěřitelného a spirála událostí graduje k jedinému možnému konci.

Veřejný nepřítel č. 1

Žánrově je Veřejný nepřítel č. 1 skvělou příležitostí k připomenutí francouzské drsné školy, kterou tvůrci velmi dobře využili. Citlivě postihují napětí mezi osamělým a charismatickým gangsterem a bezejmennou smečkou policistů, úředníků a soudců reprezentujících zákon. Akční scény honiček a pouličních přestřelek jsou střídány stejně působivými momenty milostných románků. Exponované a až naturalisticky násilné scény tvoří organickou součást děje, útěky z vězení jsou nasnímané za použití minimálních prostředků, ale napětí, které při nich panuje, nenechá diváka vydechnout.

Veřejný nepřítel č. 1

Jednotlivé epizody Mesrinova života jsou volně poskládány do mozaiky, v níž zvláště v první části nechávají tvůrci množství bílých míst. Ačkoliv i přes větší či menší časové odskoky divák neztratí kontinuitu, je Epilog z hlediska vyprávění soudržnější a divácky přitažlivější. Velkorysý rozpočet (80 milionů eur) umožnil produkci poctivé vykreslení reálií 60. a 70. let, které z Veřejného nepřítele definitivně dělají velký film.

Herecky je biografie životní příležitostí pro francouzského herce Vincenta Cassela (Purpurové řeky, Dannyho parťáci 3). Mesrina (kvůli níž přibral 20 kilo) ztvárnil jako lázeňského šviháka s grázlovským výrazem, který spíše než sympatie vzbuzuje respekt - a otázky. Zatímco v první části lze Mesrinovu motivaci jen odhadovat, v Epilogu dostává jeho osobnost větší prostor. Arogantní monology prozrazují, že se z něj stala karikatura sebe sama: loupeže a vraždy vydává za revoluci, která má rozložit systém, demagogicky se obhajuje coby lupič-gentleman, a když ho z titulních stran vytlačí Pinochetův převrat, ztropí žárlivou scénu. I tak zůstává odpověď na otázku "Kdo byl Jacques Mesrin?" z větší části nezodpovězena, což je pro biografii paradox spíše smutnějšího ražení.
Jako klasická gangsterka s atraktivním retro šmrncem je ale Veřejný nepřítel velmi kvalitním představitelem současné produkce. Profesionálně natočený, s obdivem i odvahou hodnou velkého gangstera. Velká očekávání vůči debutantovi Richetovi do budoucna jsou zcela na místě.

Veřejný nepřítel č. 1

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), HCE

Veřejný nepřítel č. 1 (Mesrine: Part 1 - Death Instinct), Veřejný nepřítel č. 1 - Epilog (Mesrine: Part 2 - Public Enemy #1) drama / krimi /thriller / biografický, Francie / Itálie / Kanada, 2008

Režie: Jean-Francois Richet, scénář: Abdel Raouf Dafri, na motivy biografie Jacquese Mesrina: Instinkt smrti, Kamera: Robert Gantz

Hrají: Vincent Cassel, Cecile De France, Gerard Depardieu, Roy Dupuis, Gilles Lellouche, Elena Anaya

autor: Věra Šmejkalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.