Václav Postránecký v monodramatu stárnoucího nerozhodného muže

8. květen 2019

Monodrama Aleny Vostré S ženami je kříž, ve kterém září hlas a herecké umění Václava Postráneckého, uvádíme jako vzpomínku na zesnulého herce. Poslouchejte on-line do středy 15. května 2019.

Herec Václav Postránecký, který zemřel 7. května 2019 ve věku 75 let, patřil k oporám pražského Národního divadla, znám je i z mnoha filmů či televizních seriálů. Vedle herectví se věnoval i dabingu a režii také vyučoval. V letech 2005 až 2011 byl prezidentem Herecké asociace.

Premiéra hry Oldřich Daňka "Životopis mého strýce " v Tylově divadle v Praze.Na sn. zleva: Václav Postránecký (Jožin), Rudolf Hrušínský (Josef ) a Josef Vinklář (Joska )

Od dětství hrál v divadle a byl členem Dismanova rozhlasového dětského souboru. První angažmá získal ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, odkud přešel do tehdejšího Státního divadla v Brně. Od roku 1968 působil deset let v činoherním souboru Městských divadel pražských. Od roku 1979 byl členem souboru Národního divadla. Zde vytvořil řadu výrazných postav, patří mezi ně například František Fiala ze hry Naši furianti, Rogožin z Idiota, Valdštejn z Vévodkyně valdštejnských vojsk, Jindřich, princ Waleský ze hry Král Jindřich IV., Oidipús ze stejnojmenné hry či Kapulet z Romea a Julie.

Jeho další mistrovskou disciplínou byly rozhlasové hry. Monodrama Aleny Vostré S ženami je kříž, ve kterém autorka vypráví tragikomický příběh stárnoucího nerozhodného muže, je na výkonu Václava Postráneckého postaveno. 

Účinkují: Václav Postránecký a Pavla Šindelářová

Hudba: Emil Viklický
Dramaturgie: Jarmila Konrádová
Režie: Josef Červinka

Natočeno v roce 1991.

autor: Alena Vostrá
Spustit audio