Václav Havel: Spiklenci

Spiklence dopsal Václav Havel na jaře roku 1972. Jeho pokus vyrovnat se s událostmi kolem tak zvaného Pražského jara v roce 1968 se mu však nezdál příliš zdařilý. Hru považoval za nedopsanou, zanevřel na ni a nikdy se k jejímu dokončení nevrátil. Proto bylo jistým překvapením, že nakonec souhlasil s jejím uvedením v Divadle na tahu, přesto, že hru tehdy evidentně neměl rád a dokonce se jí „pomstil“ tím, že ji nezařadil do prvního souborného vydání svých her, které vyšlo záhy po sametové revoluci.

Možným důvodem Havlových rozpaků nad vlastní hrou mohl být nedostatečný odstup od tragických událostí při psaní hry. S přibývajícím časem také mohla hra Spiklenci Havlovi připadat příliš zaujatá proti těm, kteří slovy náměstka Baláše z Havlovy hry Vyrozumění, to mysleli dobře, ale dělali špatně. To všechno odnesl čas. Neschopnost tehdejších reformátorů překročit svůj vlastní stín a pokusit se napravit nenapravitelné vlastně vyústilo, podobně jako ve hře, k návratu svržených poměrů v zemi.

Inscenace Havlových Spiklenců v režii Andreje Kroba, kterou Divadlo na tahu představilo 1. listopadu 1992 v Divadle Na zábradlí svému obecenstvu, byla diváky a kritikou dobře přijata. Nakonec vzal svou hru na milost sám autor.

Vstupme tedy do nepojmenované země, zmítané porevolučním chaosem, protestními demonstracemi, studentskými bouřemi a stávkami. Nejbližší spolupracovník a dávný přítel současného ministerského předsedy Stein je zatčen a obviněn ze spolupráce s bývalým diktátorem. Na náměstí Svornosti probíhají demonstrace za Steinovo propuštění. Ve své luxusní vile pořádá Helga, vdova po padlém revolucionáři, společně s náčelníkem generálního štábu Ofirem schůzku vysokých státních úředníků. Dále jsou přítomni generální prokurátor Dykl se svou ženou Edith a vrchní cenzor Aram. Očekáván je náčelník policie plukovník Mohér. K občerstvení kromě klasických značek alkoholů jsou připraveny humrové, šunkové, čabajkové, vajíčkové a další obložené chlebíčky…

Po odvysílání najdete hru k poslechu po dobu jednoho týdne na stránce Hry a literatura ve streamu.

autor: ČRo Vltava
Spustit audio