Václav Havel: Evropa jako úkol. Esej z roku 1996

1. leden 2022

Rok 2022, ve kterém připadne České republice na šest měsíců předsednictví Rady Evropské unie, otevíráme dvojdílným esejem Václava Havla Evropa jako úkol. Jde o text přednesený v roce 1996 v Cáchách. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Ladislav Mrkvička
Režie: Petr Adler
Natočeno: 1997

Havel se v něm odráží od etymologie slova Evropa, které se vztahuje k soumraku. Soumrak chce ovšem chápat nikoli jako konec dne, ale jako chvíli k reflexi, k promýšlení vlastních úkolů. Evropa už dávno není centrem koloniálních říší, není „velínem světa“ a tak možná nastává okamžik pro zamyšlení a následně činorodost.

„Zdá se mi, že ne-li nejdůležitějším, pak určitě výchozím bodem všeho našeho rozjímání při večerním soumraku by měla být rozprava o Evropě jako hodnotovém světu, o evropské duchovní identitě či chcete-li o evropské duši. Čím Evropa byla, v co věřila, čím je, v co věří a čím by měla či mohla být, respektive jakou roli by v budoucnu mohla hrát.“

autor: Petr Gojda
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.