Václav Havel a Emil Viklický: Tajemství člověka. Poslouchejte zhudebněné texty z vězení

14. listopad 2019

Nabízíme záznam koncertu z letošního léta, kdy jazzový pianista a skladatel Emil Viklický se svým speciálním kvartetem a dvěma herci, Taťjanou Medveckou a Jaromírem Medunou, představili publiku festivalu Smetanova Litomyšl melodram „Tajemství člověka“ na texty Václava Havla.

Dílo bylo uvedeno již vícekrát. Viklický ho napsal v roce 2004 na objednávku věhlasného Jazz At Lincoln Centre Orchestra Vintona Marsalise. Šlo o součást projektu, v rámci něhož Marsalis oslovil šest skladatelů, aby napsali pětadvacetiminutové melodramy na texty světových státníků Roosevelta, Kennedyho, Mandely, Lincolna a právě Havla.

V záznamu uslyšíte rozhlasovou premiéru komorní úpravy díla, původně určeného pro velký jazzový orchestr. Společně s Emilem Viklickým, Taťjanou Medveckou a Jaromírem Medunou účinkují Petr Dvorský na kontrabas, Tomáš Hobzek na bicí nástroje, dále saxofonista Štěpán Markovič a jako speciální host americký trumpetista Marcus Printup, kmenový člen Marsalisova Jazz At Lincoln Centre Orchestra.

Čtěte také

Printup byl dokonce pro česká vystoupení Marsalisem uvolněn z poslední části turné po Brazílii. Havlovský program putoval následující dva dny po uvedení v Litomyšli do olomouckého Jazz Tibet Clubu a pražského Jazz Docku.

V současnosti Viklický připravuje v obdobném duchu a na objednávku stejného orchestru další orchestrální skladbu zpracovávající téma svobody.

Spustit audio