Václav

20. prosinec 2007

Nezralý mozek před zákonem nechrání Nový film týmu Marek Epstein - Jiří Vejdělek Václav (autoři se sešli už při Roamingu) má trochu zvýhodněnou pozici: v posledních měsících se sotva objevil jiný český snímek, který by stál za řeč. Ale patrně by obstál i ve větší konkurenci; má přitažlivý námět, filmařskou kulturu a je ozdoben hvězdnými hereckými výkony. UVNITŘ VIDEO!

0:00
/
0:00

Představuje první z řady filmů, k nimž daly podnět prezidentské milosti. Motiv vycházející z reality může ovšem tvůrce limitovat: vždycky tu zůstává předem daný fakt, že hlavní hrdina nakonec "dobře dopadne". Autoři se s tím však vyrovnali vcelku se ctí. Pointa příběhu mírně retardovaného čtyřicátníka Václava místo jistot vyvolává spíš znepokojivé otázky: Byla milost správná? Měl ho takový happyend potkat? Václav není obecní blázen hodný lítosti, spíš neřízená střela, jehož psychika odpovídá dvanáctiletému chlapci. S vervní spontaneitou a svérázně přímočarým smyslem pro spravedlnost "ordinuje" lidem z vesnické komunity vynalézavé uličnické kousky. Potíž je v tom, že mu není dvanáct a lehká mozková dysfunkce ho před trestní odpovědností nechrání.

Příběh se zprvu rozjíždí jako komedie, postupně nabírá grády dramatu a zvyšuje obrátky. Úvodní, komediálně laděné sekvence jsou přitom méně působivé a trochu paradoxně i pomalejší než to, co následuje. Určitým úskalím stavby příběhu však je, že Václav nemá silného, přesvědčivého protihráče; mohla by jím být obec, která má jeho kousků plné zuby. Ale na to je příliš rozdrobená, jednání lidí je motivováno příliš subjektivně. A také film - podobně jako ta Václavova vesnice - trpí určitou rozdrobeností. Spíš než jeden dramatický celek jde o sled epizod, z nichž mnohé mají přesvědčivost, jiné se nebezpečně přibližují klišé. Ty druhé jsou naštěstí v menšině.

Václav

K silným figurám patří vedle zmíněného starosty v podání výtečného Jiřího Lábuse i skvěle zahraná matka Emílie Vášáryové, která je působivější v poloze jednající než trpící (scéna narozenin druhého syna), či Jan Budař v roli žárlivého bratra. Tím, kdo "nesleze ze scény", je Ivan Trojan. Předvedl tu další z hereckých kreací, v níž dokazuje talent, suverenitu a poctivý, přemýšlivý přístup k roli.

Václav

Související odkazy: oficiální stránky filmu, ČSFD (flash trailer), SPI

Václav tragikomedie, ČR, 2007

Režie: Jiří Vejdělek, scénář: Marek Epstein, Jiří Vejdělek, kamera: Jakub Šimůnek, hudba: Jan P. Muchov

Hrají: Ivan Trojan, Emília Vašáryová, Jan Budař, Jiří Lábus, Soňa Norisová, Petra Špalková, Martin Pechlát, Martina Delišová, Jan Vlasák, Zuzana Kronerová, Josef Polášek ad.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.