V síti. Sledování dokumentu mě proměnilo ve znuděného voyeura, říká filmový publicista

27. únor 2020

Dokumentární projekt Barbory Chalupové a Víta Klusáka V síti otevírá tabuizované téma zneužívání dětí na internetu. Tři dospělé herečky s dětskými rysy se vydávají na sociální sítě, aby prožily zkušenost dvanáctiletých dívek online. Ve věrných kopiích dětských pokojů chatují a skypují s muži, kteří je na netu aktivně vyhledali a oslovili. Drtivá většina těchto mužů požaduje sex přes webkameru, posílá fotky svých genitálií a jiný erotický obsah.

„Po hodině filmu jsem měl pocit, že jsem se změnil ve znuděného voyeura, který už jen čeká, co dalšího ještě přijde. Ale už to neposouvá informaci o tom problému. Je to zmnožování obrazů, které nás samozřejmě emocionálně zasahují, ale jejich množství už nijak nerozšiřuje smysl řečeného,“ míní filmový publicista Lukáš Jirsa.

Z natáčení dokumentu V síti

Z dramaturgického hlediska v dokumentu postrádá širší představení sexuálních predátorů: „Přijde mi, že predátoři vystupují pouze v té negativní funkci – konstatování, které všichni známe, a dokument nám říká, jak je to strašné. Ovšem i ti lidé na druhé straně mají nějaké své rodinné zázemí, zaměstnání, pohybují se ve společnosti. Tomu se ten snímek až na jednu výjimku nevěnuje a násilníky redukuje jen na jednu část jejich osobnosti.“

Byl bych rád, kdyby mi ten dokument nabídl náznak toho, proč ti chlapi jsou takoví, jací jsou. V rozhovorech s dívkami se to objevuje, ale jen velmi jemně a v náznacích.
Lukáš Jirsa

O filmu jsme ve filmových Reflexích diskutovali s dramaturgem a filmovým publicistou Lukášem Jirsou. V diskusi se zaměřujeme na některé souvislosti filmu (jako americké i české projekty s podobným námětem) i celého multimediálního projektu kolem centrálního snímku V síti – ten zahrnuje například i šedesátiminutový školní film a knihu. Poslechněte si kompletní záznam pořadu…

autor: Pavel Sladký

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.