V rozhlasovém vysílání a na stránkách knih ožívají příběhy českých vojáků a legionářů

8. listopad 2018

Vysílání Polní pošty na Vltavě uzavře v sobotu 13. prosince 2018 závěrečný díl s podtitulem:  1918 -  Pátý válečný rok aneb „Dneska roznášela se po městě pověst, že má býti zítra v Praze prohlášeno samostatné demokratické království české. “

Před několika lety jsem se náhodou dostal ke korespondenci Češky Fandy Slavíkové a Italky Liny Segoretti z Trenta. Seznámily se jako holky během války v české Sobotce, kam bylo přesunuto několik rodin z italského Trentina, které tehdy patřilo k dunajské monarchii. V trentinských Dolomitech probíhaly boje.

Fanda a Lina si česky dopisovaly bezmála celé dvacáté století. Z dopisů a z vyprávění příbuzných žen jsem pro rozhlas natočil dvoudílný dokument nazvaný Lina a Fanda. V roce 2013 za mnou přišla Pavla s hromadou válečných deníků a dopisů a návrhem, že bychom mohli připravit pořad sestavený z deníků a dopisů účastníků první světové války. I já jsem se začal mezi příbuznými a známými pátrat po písemnostech z Velké války.

Čtěte takéPolní pošta. „Předvedení koně poněkud schopní odvedeni všichni“... aneb Zvířata na frontě

Oslovili jsme posluchače Českého rozhlasu Vltava s prosbou o zaslání deníků a dopisů z jejich předků. V letech 2014 a 2015 jsme ve Víkendové příloze stanice Vltava připravili dvacetidílný cyklus pořadů sestavený z dopisů a deníků vojáků, který jsme nazvali Polní pošta. Tuto řadu jsme koncipovali tematicky: válka a děti, válka a zvířata, válka a technické vynálezy a válka apod. Odvysílali jsme dvě mimořádná vydání Polní pošty pro vltavské silvestrové programy: Strýček z Ameriky a Padouch nebo hrdina?

Polní pošta

Letos jsme připravili pětidílnou druhou řadu Polní pošty, každý díl věnujeme jednomu válečnému roku. V sobotu 13. prosince 2018 vysílání Polní pošty na Vltavě uzavře závěrečný díl s podtitulem: 1918 - Pátý válečný rok aneb „Dneska roznášela se po městě pověst, že má býti zítra v Praze prohlášeno samostatné demokratické království české. “

Čtěte takéPolní pošta II.

Veřejná derniéra Polní pošty se koná v dvoraně Hlavní pošty v Jindřišské ulici v Praze 11. listopadu 2018. Cyklus Polní pošta byl pro nás inspirací k přípravě dvou knih, které vydalo Nakladatelství Argo. V roce 2016 vyšla kniha Přišel befel od císaře pána a před několika dny Zum Befehl, pane lajtnant, která bude na derniéře Polní pošty 11. listopadu od 16:00 ve dvoraně Hlavní pošty pokřtěna.    

autor: Jiří Kamen
Spustit audio