V grafickém designu byli Češi vždycky machři. Ať se člověk podíval kamkoliv

11. říjen 2024

České mistrovství ve zmíněném oboru potvrzuje i nový celovečerní dokument Identita: Film o českém grafickém designu, který se vydal na cestu našimi kiny. Jak říká jeden z jeho režisérů Petr Smělík, jde o průlet tím, co krásného jsme tady v posledních stech letech měli a máme. A že toho je opravdu dost!

Poutače, dopravní značky, oblečení, noviny. Díla a dílka grafických designérů máme všude kolem sebe. Koukáme na ně denně, od rána do večera. „Filmem chceme ukázat, že i tahle každodennost může být kultivovaná. A že je důležité ji zas a znova kultivovat a přenášet do světa. Naši designéři to vždycky uměli a umí to i ti současní,“ pochvaluje si režisér snímku.

Závorky u telefonních čísel, turistické značky i folklórní ornamenty

Film tak propojuje slavnou minulost s úspěšnou současností a předpovídá i světlou budoucnost. Vedle sebe se tak ocitají jména jako Ladislav Sutnar, Karel Teige, Zdeněk Zelenka, Aleš Najbrt, Petra Dočekalová či Radek Sidun. Mimochodem: Sutnar vymyslel používání závorek u volaček v telefonních číslech, tedy něco, bez čeho si dneska telefonní seznamy neumíme představit.

Nicholas Lowry  IDENTITA Film o českém grafickém designu

Filmem provází Nicholas Lowry, Američan s českými kořeny, vášnivý sběratel českého grafického umění a antikvář z New Yorku. Ve svém typickém tartanovém obleku prochází Prahou, Brnem, Plzní, karlštejnskými lesy nebo jihomoravskými vinnými sklípky a všude nachází stopy práce skvělých grafických designérů. Tedy – občas se taky zamýšlí nad tím, jde-li ještě o grafický design. Tak třeba: můžeme sem zahrnout český fenomén, turistické značky, nebo folklórní ornamenty? „Odpověď občas není jednoduchá, ale těmito pasážemi chceme náš film trochu odlehčit. A taky jsme chtěli navštívit některá možná trochu kuriózní místa a ukázat divákům různé polohy Česka,“ vysvětluje Petr Smělík. O režii snímku se podělil s Kateřinou Mikulcovou.

Rozpohybovaná statika

Využívají přitom dynamický, atraktivní filmový jazyk. Vít Zemčík vytvořil pro potřeby dokumentu na osmdesát animací, kterými rozhýbal původně statická díla předních autorů. „Tyhle animace jsme opatřili promyšleným sounddesignem, což dohromady spolu s komentářem Nicholase Lowryho a dalších osobností je, podle mého soudu, to silné, co náš film může definovat. Záležet jsme si dali i na hudbě. S Martinem Hůlou jsme si posílali střihové sekvence a výslednou cestu jsme hledali společně s ním a Vítem Zemčíkem,“ nechává režisér nahlédnout do zákulisí pečlivé práce na filmu.

Nicholas Lowry  IDENTITA Film o českém grafickém designu

Tahle pečlivost se vyplatila. Identita: Film o českém grafickém designu je divácky vstřícným snímkem plným informací i humoru. Spolu s výstavou v Muzeu Kampa a skoro tři kila vážící knihou tak podává ucelenou informaci o odvětví, na které můžeme být jako Češi hrdí.

Spustit audio

Související