Kvalitní design je stále mladý, nehledě na stáří, říká ředitelka Designbloku Jana Zielinski

2. říjen 2024

S příchodem podzimu tradičně ovládne Prahu svátek designu, módy a architektury Designblok. Tato přehlídka začíná 2. října a potrvá až do 6. říijna. I letos se představí na Pražském hradě a mnoha dalších místech po celém hlavním městě.

Jana Zielinski

Tématem 26. ročníku největší přehlídky designu a módy ve střední Evropě je Mládí. Znamená to, že letoší Designblok dává přednost mladým tvůrcům a tvůrkyním? „Mládí spíš spočívá v tom, že pokud máte kvalitní design, tak v sobě to mládí obsahuje. A to jsme tím chtěli říct, je tam ta dlouhověkost. Pokud máte tonetku z roku 1917 a ona pořád funguje, tak je pořád mladá. Chtěli jsme poukázat na to, že pokud se obklopujete kvalitním designem, tak vám to mládí může pomoct zachytit,“ vysvětluje Jana Zielinski.

Pokud máte rádi spojení toho největšího luxusu zpracování a soudobého designu, doporučuji Jízdárnu.
Jana Zielinski

A na co konkrétně se tedy můžeme těšit? Pro Janou Zielinski je jedním z vrcholů letošního ročníku třeba výstava Bódy Horáka Biosféra v Uměleckoprůmyslovém museu, která se koná u příležitosti umělcových 70. narozenin. Crème de la crème českého designu pak nabízí Jízdárna Pražského hradu. K vidění tam bude 30 expozic, které spojují tradiční řemesla s nejnovějším designem, s tím nejlepším, co se na českém území dá najít, jak říká Jana Zielinski. Hlavní hvězdnou Designbloku bude legenda světového designu, britský designér, architekt a umělec Ron Arad. „Baví mě, že přijel zrovna když máme téma Mládí, vzhledem k tomu, že je mu už výrazně přes 70 let. Ale on přijíždí naprosto čerstvý. Bude zde premiéra jeho nového křesla,“ poodhaluje ředitelka Designbloku. Ale to stále není všechno…

One Page Ron Arad ph. Studio Eye

Zajímá vás, jak se Janě Zielinski povedlo Rona Arada na Designblok pozvat? Co si rozhodně nenechat ujít? A kolik si letos na celou přehlídku vyhradit času? Poslechněte si celý rozhovor.

autor: nav
Spustit audio

Související