Úsvit swingu, soumrak gangsterů. Procházka po nočních podnicích Cotton Club, Connies Inn či Savoy Ballroom

16. leden 2020

Napínavá doba zrodu swingu je zajímavá také tím, že se dotýká posledních let prohibice, tedy úplného zákazu výroby a prodeje alkoholických nápojů.

Kvůli prohibici se v Americe začal alkohol podávat ve větší míře než před ní, ovšem nelegálně. Vše okolo alkoholických nápojů převzali v USA mezi léty 1920 až 1933 pašeráci, nelegální výrobci, mafiáni, gangsteři a když se pilo, tak se hrálo, zpívalo a tančilo.  

Mapa harlemských nočních klubů (1932)

Vedle Al Caponeho, respektive jeho druha „Machine Guna“ Jacka McGurna, byl skutečnou děsivou jazzovou celebritou z podsvětí Owney Madden zvaný „The Killer“ (zabiják). Ostatně o něm, jeho bandě, Maddenově podniku Cotton Club a o skvělých muzikantech, kteří zde hráli, byl dokonce natočen velkofilm Francise Coppoly v hlavní roli s Richardem Gerem. Na prknech Cotton Clubu začínal ve 20. letech Fletcher Henderson, kterého po čase vystřídal Duke Ellington, a oba si zde skvěle nastartovali kariéru. Jejich ranně swingová hudba, jako by vypadla z černobílé gangsterky. A tančil se u toho třeba lindy hop.

JAZZOVÉ POŘADY NA ČRO VLTAVA
09:30 JAZZOFON (Všední dny)
18:00 JAZZOVÝ PODVEČER (Všední dny)
21:00 JAZZ & WORLD LIVE(Čtvrtky)

Vltava na Facebooku

Spustit audio

Související